Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... Magyarországi kultúrák ritka találkozása

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Magyarországi kultúrák ritka találkozása Nyomtatás E-mail
2011. május 26. csütörtök, 10:39
AddThis Social Bookmark Button

A zsidó gyökerű klezmer és a cigányzene egyaránt évszázadok óta jelen van a Kárpát-medence autentikus és urbanizált zenéjében. Mégis az együttélés ritka pillanatának számít, amikor a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös gálán nyújtanak kezet egymásnak.

A két együttes a legmagasabb színvonalon képviseli saját műfaját hazánkban, világszerte óriási sikereket érnek el. Igazi zenei csemege, kulturális kuriózum tanúi lehetünk június 5-én a Kongresszusi Központban, ahol a két együttes közös produkciót mutat be. Híres énekes vendégeik a népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann lesznek.

 A világon teljesen egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar létrejöttének ötlete id. Járóka Sándor, az akkori prímáskirály temetése idején keletkezett. 1985 áprilisában néhány jó érzékű, lelkes muzsikus, akik abban a több száz zenészből álló zenekarban játszottak, amelyik végső útjára kísérte a felejthetetlen művészt, azonosan kezdett töprengeni erről, majd fél év előkészület után, 1985. novemberében megalakult a Budapest Cigányzenekar (csak később választottak maguk a muzsikusok másik nevet). Fennállása óta az együttes a zene és a kultúra nagyköveteként több mint 1000 koncertet adott, a falusi kultúrházaktól kezdve a világ metropoliszainak nagy presztízsű koncertterméig bezárólag. A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma is őrzi.Az 1990-ben megalakult Budapest Klezmer Bandnek köszönhetjük, hogy a tradicionális zsidó zene egyre népszerűbb idehaza is. Az együttes tolmácsolásában életre kelő jiddis dallamok különleges élményt jelentenek a hallgatóságnak. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc hangszerel. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek a Madách Színház Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciójában pedig élőben adják elő Jávori Ferenc zenéjét. A crossover jegyében a Budapest Klezmer Band megkísérelte ötvözni a klezmert és a klasszikus zenét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérésére együtt is muzsikáltak velük, a Klezmer Szvit-et 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában. 2000-ben a Pro Kultúra Alapítvány Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek, 2003-ben pedig Artisjus-díjban részesültek.

2011. június 5, 20:00, Budapest Kongresszusi Központ
A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös gálakoncertje
Sztárvendégek: Bangó Margit és Falusi Mariann

www.kultura.hu