Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... „ÖRÖMZENE” roma-zsidó zenei fesztivál a Múzeumok Éjszakáján

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

„ÖRÖMZENE” roma-zsidó zenei fesztivál a Múzeumok Éjszakáján Nyomtatás E-mail
2009. május 29. péntek, 16:00
AddThis Social Bookmark Button
A Mazsihisz idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. Az események a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagóga előtt, a Herzl téren zajlanak 22 órától az éjszakába nyúlóan. A múzeumban ingyenes tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel, a zsinagóga előtti téren pedig koncertekkel várjuk az érdeklődőket.
2009. június 20.
este 10 órától késő éjszakáig
 
PROGRAM
A múzeumban az éjjel folyamán filmvetítések, a meghosszabított P. Howard - Rejtő Jenő legendás élete kiállítás, illetve az állandó kiállítások megtekintése ingyenes tárlatvezetésekkel, Rejtő-fejtörő, macesz kóstoló és játékos vetélkedők lesznek korhatár nélkül.

A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren ingyenes koncertek kerülnek megrendezésre az alábbi együttesek fellépésével:

22:00 óra: JAZZRAEL
Hagyományos zsidó, ősi keleti, szefárd, izraeli, ladino és jiddis dalok átdolgozása mai modern hangszerelésben jazz, swing, latin, valamint nu jazz stílusban.
Az együttest az ország legismertebb dzsesszzenészei alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. A zenék egy híd szerepét kívánják betölteni a Kelet és Nyugat között, és egyesítik a népek zenéjét és kultúráját a mai modern jazz és latin zene irányzataival.

A zenekar tagjai:
Jáger Bandi-zongora, Ronto Attila-gitár, Pluto Horváth József-bass, Bordás József-dob, Klein Judit-ének, Csejtei Ákos-sax, Puskás Csaba-trombita, Koltai Bálint-darbuka

23:00 óra: SZAKCSI LAKATOS BÉLA TRIO
Szakcsi Lakatos Béla arról álmodozva kezdett kilencéves korában zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává váljon. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a dzsesszel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. A Liszt- és Kossuth-díjas művész zenéjében különösen nagy hangsúlyt fektet a klasszikus és kortárs zene, a világzene és a jazz ötvözésére.

A trió tagjai:
Szakcsi Lakatos Béla-zongora, Szende Gábor-dob, Pluto Horváth József-bőgő

00:00 óra: BABOS PROJECT ROMANI
Babos Gyula a magyar dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa. A Babos Project Romanit 1997-ben alapította tehetséges fiatal muzsikusokkal. A zenekar debütáló lemeze, az 1998-as Egyszer volt... a Sony Columbia gondozásában látott napvilágot. Ezzel a lemezzel Babos régi vágya vált valóra: a jazz, valamint a magyar és cigány folklór ötvözése saját zenei világával. Az együttes nemcsak Európában, hanem Angliában és az izraeli Red Sea Festiválon is nagy sikerrel mutatta be az anyagot.

A zenekar tagjai:
Babos Gyula-gitár, Szakcsi Lakatos Róbert-zongora, Hárs Viktor-bőgő, Balogh László-dob, Veres Mónika –ének

01:00 óra: JIDDIS ÁLOM
A középkor folyamán a Németországból Közép- és Kelet-Európába vándorolt, úgynevezett askenázi zsidók anyanyelve  volt a jiddis, ami tulajdonképpen a zsidóság által megőrzött, héber szavakkal kevert ó-német dialektus, amelynek írásához héber betűket használtak. A nyelv világkorát a harmincas években érte el, mintegy 11 millióan beszélték. Bár a jiddis manapság reneszánszát éli, napjainkban csak kétmillióan gyakorolják a nyelvet. A jiddis kultúra gazdag irodalmat, izgalmas színházat és csodálatos zenei világot hozott létre, ahol a jiddis dalokban megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, azaz a mindenkori jiddis álom.

Közreműködnek:
Klein Judit – ének, Gerendás Péter - ének, gitár, Neumark Zoltán – zongora