Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... A klezmer királya hazánkba érkezik!

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

A klezmer királya hazánkba érkezik! Nyomtatás E-mail
2009. június 01. hétfő, 06:35
AddThis Social Bookmark Button
"A zenetörténelem élő része" - több mint 50 évvel azután, hogy Giora Feidman először lépett a világ színpadára a klarinétjével, ez a dicséret nem is tűnik túlságosan nagynak. A modern zene legfontosabb interpretálóinak egyikeként az évtizedek során Giora Feidman "jelenséggé" vált. Művész, tehetségkutató-felfedező és világszenzáció: a zene töretlen népszerűségű nagykövete. A művész a klezmer rajongók legnagyobb örömére 2009. június 14-én Budapesten koncertezik. NYEREMÉNYJÁTÉK két jegyért!

2009. június 14. - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Nehéz szavakba önteni, mit is művel a színpadon a klarinétjével; hogy nevet, zokog, miként nyűgözi le a hallgatóságát, miközben folyamatosan elkápráztatja őket valami újdonsággal. És mégis Giora Feidman arra ügyel, hogy újra és újra, újabbnál újabb módon mutassa be a zenéjét. Sokoldalúsága, a saját, újító jellegű interpretációja a tangót, jazzt, komolyzenét és klezmert illetően remek és nagyszerű egésszé olvad össze. Zenekari koncertsorozatai, rengeteg szólófellépése, valamint különféle filmes, színházi és zenei projektekben történő részvétele mind-mind azt mutatják, hogy Giora Feidman már régóta a legsokoldalúbb zenészek egyike. Kitűnősége a kulturális, vallásos és zenei gyökereiből fakadó jól megkülönböztethető személyes stílusából ered.Az általa leírt végtelen zenei kört nemzetközi filmprojektek egészítik ki. A kilencvenes évek elején Giora Feidman - Steven Spielberg meghívására - hozzájárul az Oscar-díjat elnyerő "Schindler listája" című film zenéjéhez.  
 
Egyik jelenlegi projektjének címe "Nothing but Music" (Csak zene!), amiben nemzetközi hírű színészek és zenészek költői képek felhasználásával beszélik el és kalandozzák be a világot és a huszadik század történelmét, és amelyben a nagy klarinétos a Zene Szellemét vezényli.  


 
A minden határt legyőző zene elérésének álma Giora Feidman számára már rég valósággá vált. Koncertjei és hangfelvételei, amelyek többek puszta zenei élménynél, egy új párbeszéd közegévé váltak. 2001-ben a Német Szövetségi Köztársaság nagy érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben ő kapta a német-lengyel határvárosban Görlitz/Zgorzelecben a nemzetközi "Brückepreis"-t (Híd-díj) a nemzetközi megértést elősegítő hozzájárulásáért. Annak az évnek az augusztusában volt művészi munkásságának egyik csúcspontja, a XX. Világifjúsági Nap Kölnben, amelyen 800.000 főnyi hallgatóság és XVI. Benedek pápa előtt lépett fel. 2006 márciusában ünnepelte Giora a 70. születésnapját és a születésnap alkalmából egy tévés dokumentumfilmet játszottak le.  
 
"Éljen sokáig Giora, a klarinétja és a zenéje! Nemzedékek, kultúrák és osztályok között épít ő hidat és mindezt tökéletes művészi érzékkel teszi!" - írta a remek klarinétosról egyszer Leonard Bernstein. Az ő lelkes véleménye még ma is igaz.