Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... Mazl tov! 13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Mazl tov! 13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál Nyomtatás E-mail
2010. június 30. szerda, 19:05
AddThis Social Bookmark Button

A Zsidó Nyári Fesztivál szimbolikus évfordulóhoz érkezik: idén 13 éves, ezért a zsidó hagyományokhoz illően augusztus 29-én bar micvó örömünnep keretében tartják a hivatalos megnyitót. A programok azonban már 26-án elkezdődnek és szeptember 6-ig tartanak.

A vallásos családokban a fiút 13 éves korában ünnepélyesen fogadják a felnőtt közösség tagjává - emlékezetett rá a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.


Hozzátette: 13 éve a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál jóvoltából sokkal színesebbek a nyárvégi napok, mint korábban. A fesztivál felnőttségét nem pusztán az évforduló jelzi, a sorozat a szellem erejével bizonyítja, hogy a hazai zsidóság az egyetemes magyarság része.

"A fellépő művészek, a művek szerzői egyként magyarok, zsidók, európaiak és világszínvonalúak" - fogalmazott Zoltai Gusztáv.

 

A külföldi vendégek közül idén a legeslegnagyobb durranás mindenképpen Matisyahu, a haszid reggae koronázatlan királya, aki szeptember 5-én a Syma Csarnokban lép fel! Mondanom sem kell, hogy ő olyan világsztár, akiért milliók rajonganak világszerte, így a magyarországi látogatása páratlan élmény lesz.

 

A Dohány utcai zsinagógában a szimbolikus bar micvóval nyitják meg a XIII. fesztivált, ám a Gozsdu udvarban már 26-án elindul a könyv- és kézműves vásár, amelyet találkozók, vitaprogramok színesítenek.

Vadas Vera, a fesztivált szervező Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központ (ZSIKK) igazgatója elmondta, hogy az évek óta népszerű előadók, műsorok mellett igyekeznek újdonsággal is szolgálni. Az életmű-sorozat első főszereplőjéül Dés László zeneszerző-szaxofonművészt kérték fel.

"Ebben a felállásban még ilyen nem volt"

Dés László megjegyezte: megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehet az első. "Előbb zenéltem és csak később, 31 éve komponálok. E három évtized terméséből szerényen ugyan, de van mit válogatni. Hat alkalommal lépek pódiumra, négyszer az Uránia Nemzeti Filmszínházban és kétszer a Dohány utcai zsinagógában. Minden alkalommal úgy hangzanak el a darabjaim, ahogy még soha, új, más felállásokban játszunk" - jelezte a zenész.


 
Örül, hogy kiváló társai - Barcza Horváth József, Snétberger Ferenc, Dés András, Szőke Nikoletta, Szalóki Ági, Esterházy Péter, Závada Pál és a többiek - egy szóra igent mondtak a hívására, és képviselik kultúrájukat. Dés meggyőződése, hogy minél színesebb egy ország kultúrája, minél többféle hatást képes befogadni, annál gazdagabb, a kirekesztés - mint mondta - egyenlő a rombolással.

A kamarazene hangsúlyosan jelenik meg a fesztiválon, amelynek szignálja idén is a "Szól a kakas már..." kezdetű népdal első strófája. A színhely a történelmi zsinagóga, a Rumbach utcai. Itt augusztus 29-én Korcsolán Orsolya hegedűművész ad műsort Héber capriccio címmel.A neves svájci szoprán, Barbara Fuchs szeptember 1-jén dalestet ad, zongorán kíséri Polgár Judit, aki eddig csak édesapjával, a világhírű basszussal, Polgár Lászlóval lépett pódiumra. Másnap kamarakoncert hangzik el André Hajdú műveiből, az izraeli Tafillalt Ensemble a Lebegő torony című ciklusból játszik. Szeptember 5-én az operarajongóknak szól a Papageno és a többiek... című program, amelyben Fodor Beatrix, Hábetler András, Szvétek László és Wiedemann Bernadett énekel.

A Budapest Galéria ad helyet Gáti György fotográfus kiállításának, de emellett még több színházi, képzőművészeti és zenei programból válogathatnak a nézők a fesztivál honlapjáról www.zsidonyarifesztival.hu.

Tavaly 120 ezren látogatták az eseményeket és idén sem számítanak kevesebb érdeklődőre, mert az tapasztalják, hogy a tengerentúlról utazók (a külföldi látogatók aránya 40% volt a múlt évben) a fesztivál idejéhez igazítják budapesti tartózkodásukat. A 2010-es év a fesztiváloké, melyekből idén 4000 van Magyarországon, és közülük minden szinten kiemelkedik a Zsidó Nyári Fesztivál!

 

MTI/JewBox.hu