Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... Mélyvíz ... Egy Est George Gershwinnel - Jótékonysági koncert

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Egy Est George Gershwinnel - Jótékonysági koncert Nyomtatás E-mail
2009. február 04. szerda, 07:54
AddThis Social Bookmark Button
Jazz-inspirálta, zongorára és zenekarra írt darabjaival komoly zenekritikusok elismerését könyvelhette el George Gershwin, akit az amerikai jazz egyik szülőatyjának is tekintenek. Húszas éveinek elején országos hírnévre tett szert az 1924-ben publikált és előadott Kék rapszódiával (Rhapsody in Blue-val), a világ első jazz-zongoraversenyével. A nemzetközi elismertséget az 1928-as Egy amerikai Párizsban (An American in Paris) kiadásával és előadásával szerezte meg. A művet európai utazása során komponálta, az itt szerzett élmények hatására.
Frances Veri és Michael Jamanis - Egy Est George Gershwinnel - Jótékonysági koncert
   
A legismertebb Gershwin-interpretátorok között tartja számon a szakma világszerte Frances Verit és Michael Jamanist. A New York-i Juilliard School of Music, valamint a Fontainebleau School of Music növendékei voltak, ott szerezték diplomájukat. Ők alapították a non-profit, Pennsylvania Academy of Music magánakadémiát, annak érdekében, hogy elérhetővé tegyék a minőségi zeneoktatást gyermekek és fiatal felnőttek részére.

Bemutató koncertjük New Yorkban, a Lincoln Centerben volt 1970-ben. Azóta több ezer koncertet adtak Amerikában, Nyugat-Európában, illetve Ázsiában. Amerikában díjnyertes televízió műsorok főszereplői voltak. Több mint húsz lemezt publikáltak, beleértve a kritikusok elismerését elnyerő "Gershwin" The Complete Piano Music (Összes zongoradarab) címűt, amelyről az American Record Guide így írt: "Mindenkinek, akit érdekel Gershwin zenéje, kötelező meghallgatnia a Veri & Jamanis-produkciót, amelyben Gershwin autentikus előadását, a szerző egyéniségének hiteles megnyilvánulását üdvözölhetjük."

Budapesten a március 26-i, Carnegie Hallban tartandó koncert anyagát adják elő, beleértve Gershwin kevéssé ismert, ritkán előadott Kék rapszódia és az Egy amerikai Párizsban két zongorára írt verzióit, valamint az I Got Rhythm című, zongorára és zenekarra írt variációkat.

Művészetek Palotája - Bartók Béla N. Hangversenyterem   február 4. (szerda) 19:00
 

Kapcsolódó cikkek