Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... Az amerikai hercegnő

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Az amerikai hercegnő Nyomtatás E-mail
2009. október 19. hétfő, 12:48
AddThis Social Bookmark Button
A korona kifényesítve várja, hogy helyére kerüljön. De kinek a fejére? A Gólem Színház új darabjában apa és fia küzdenek egymás ellen és egymásért, miközben egy ismeretlen ismerős a háttérből mozgatja a szálakat. Nissim Aloni drámáját szeptember 25-én a Thália Új Stúdióban a budapesti közönség láthatja először Európában, a főszerepekben: Székhelyi József és Schmied Zoltán.
Hohenschvádenházi Bonifáciusz Viktor Félix egykor király: ma Felix van Schvank néven tengeti napjait és franciát tanít. Uralkodásának szebb napjairól egy gazdag, titokzatos amerikai hercegnőnek mesél magnószalagokon, az emlékekért a mecénásnő készpénzzel fizet, a száműzött király aztán a készpénzt egy szolgálatkész utcalánynál cseréli örömökre. Ez csodásan mehetne így az idők végezetéig, de egy nap a király fiát felkeresi egy filmrendező: a titokzatos hercegnő felkérésére filmet forgatna a király életéről. Freddy, a trónörökös azonnal rááll a dologra, sőt izgalmas szerepet is kap, a kedves papa azonban attól tart, hogy gúnyt űznek uralkodásából. Van is félnivalója, ahogy a film készül, egyre több sötét titok kerül elő múltjából, és még egy részeges színész is állandóan keresztbe tesz. Kitagadás, ármány, és görög tragédiák árnyai vezetnek a végkifejlethez, amely 5 golyó formájában érkezik, egy 38-as Browningból. De ki hal meg? És miért kell meghalnia?Nissim Aloni izgalmas történetét Európában elsőként a Gólem Színház viszi színpadra, s ha már film a színpadon, a főszerepeket színházban és filmvásznon egyaránt sikeres színészekre bízták: Székhelyi Józsefet az ország Kémeriként, Starsky vagy épp Homer Simpson magyar hangjaként ismeri, ez alkalommal a száműzött királyt alakítja, fiának szerepében pedig a korábban a Tűzvonalban és a Tesóban is feltűnő Schmied Zoltánt láthatjuk majd.

„Nagyon örülök, hogy Székhelyi Józseffel, a nagyszerű színésszel játszhatok. Hatalmas megtiszteltetés, egyben komoly kihívás ez a darab, hiszen a két főszereplő egyikeként nagy teher hárul rám." - mondta a korábban Nemzeti Színház Mester és Margaritájában, a Merlin Rómeó és Júliájában is feltűnt fiatal színész, utalva arra, hogy nagy felelősség a közönség figyelmének fenntartása. A Gólem Színház rajongói számára pedig bizonyára nem ismeretlen: legutóbb a Trükk című Etgar Keret darabban mutatta meg groteszk oldalát.Ahogy a darabban, úgy a valóságban is igaz: Schmied Zoltán akár Székhelyi József fia is lehetne. A Jászai Mari díjas színész nagy lelkesedéssel vetette bele magát a próbafolyamatba: „A Gólem Színház ifjúságomra, az alternatív színjátszás lendületére emlékeztet, ezért is hálás a feladat és maga a karakter is. Örömmel csatlakoztam a produkcióhoz: Zolit több tévészerepben láttam már korábban, és nagy energiát érzek kettőnk játékában."
Borgula András a darab rendezője és fordítója is kihívásnak tekintette Az amerikai hercegnőt: „Ez a Gólem első vérbeli drámája: komplex történet bonyolult apa-fiú konfliktussal, gyilkossággal, száműzetéssel."

Gólem Budapesti Zsidó Színház
Nissim Aloni: Az amerikai hercegnő
- két felvonásban -

A király, Hohenschvádenházi Bonifáciusz Viktor Félix: SZÉKHELYI JÓZSEF
A fia, Ferdinánd, a trónörökös: SCHMIED ZOLTÁN

Díszlet- és jelmeztervező: Miareczky Edit
Asszisztens: Kerekes-Katz Petra
Dramaturg: Német Virág
Producer: Schőn Edina
Fordító: Borgula András

Rendező: Borgula András
Thália Színház - ÚJ STÚDIÓ

Az előadás időtartama: 110 perc
Jegyek a Thália színházban vagy online a www.jegy.hu oldalon kaphatók.