Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... Kis zenei retró Izraelből

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

Kis zenei retró Izraelből Nyomtatás E-mail
2009. október 22. csütörtök, 11:59
AddThis Social Bookmark Button
Nincs izraeli szórakoztatás a shira betzibur, zordul fordítva a "közös éneklés" nélkül. E nélkül az egész olyan, mint az izraeli ételek falafel nélkül.  Telerakhatod a pitádat bármi finomsággal, meglocsolhatod bőven thinával, mégsem fog megbotránkozni senki, ha végigfolyik az ajkadon, mert együtt eszitek le magatokat.
A görögökről azt tartják, akármi is történik, ők csak táncolnak. Nos, az izraeliek pedig énekelnek. Énekelnek, ha emlékezni akarnak vagy ha feledni, boldogságban és szörnyűségekben is. Egész kis csokra létezik a shirei piguim, azaz a terror támadások dalainak is. Valószínűleg ezért is a legkönnyebb ott kiadni egy lemezt. Akárkinek.

A Yediot achronot összeállította a TOP 500, minden izraeli által jól ismert, tradicionális dallistáját, aminek az élén -sokak meglepetésére- Shalom Hanoch  végzett a '80-as évek szuperslágerével, a Mehakim Lamashiah (A Messiást várva). Ha voltak biztos befutók, azok vagy Arik Einstein vagy Shlomo Artzi lehettek, de lássuk be, ilyen kiszámíthatatlan Izrael. Mindig meglep valamivel.Főleg, hogy a dobogón őt Gidi Gov (az egykori rock ikon Kavaret zenekar tagja) követte a  "Shlal Sharav" című nótával, ami az országban tomboló különleges időjárásról szól.Harmadik helyen pedig Yehudit Ravitz Viduy című dala, ami Alexander Penn versének feldolgozása.Egyébként érdekes módon igen szépen szerepeltek a listán azok a zenék, amik Shakespeare vagy akár Halevy ezer éves költeményeit elevenítik fel, míg a Nagy Öreg, Arik Einstein csak a negyedik helyen ténfereg a Lama li akahat lalev? (Miért szívre vennem?) című felvételével. Ismerve az izraeli zenei kultúrát, ez innen még meglepőbb.Búcsúzóul a nyertes dal egyik leghíresebb mondata:
"Mashiah lo ba, mashiah gam lo metalfen" A Messiás nem jön, még csak nem is telefonál.

- Mi azért itt leszünk, és várunk türelmesen.

Arieh
JewBox