Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... Magyarok Izraelben

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Magyarok Izraelben Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 21. kedd, 09:46
AddThis Social Bookmark Button

A II. András királyunk vezette keresztes vitézek leszármazottainak tartják magukat egy arab falu lakói, Izrael hatodik legnagyobb városát Zala megyeiek alapították, Cfatban van magyar múzeum, egy idős házaspár hozta létre. Jeruzsálem óriás makettjét magyar szerzetes készítette, s a "magyar házak" idős ortodox zsidói közül még az öregebbek beszélik a nyelvünket. A rigó jancsi, a beigli és társaik pont olyan finomak Tel-Avivban, mint itthon. Az ország miniszterelnökhelyettese magyar. Ráday Mihály négy részes dokumentumfilmje magyarok nyomait, magyar emlékeket keresett Izraelben. A négy részes sorozat elérhető innen.

 

Az első rész II. András és a keresztesek idejébe kalauzol, és nyomaikat követve kutat összefüggést, helyszínt és leszármazottakat Akkóban, Miiliyában és Jeruzsálemben.

A második rész a 19. századról, Petach Tikva alapításáról és lakóiról szól, valamint a jeruzsálemi "magyar házakról".

A harmadik rész tulajdonképpen egy rendhagyó múzeumlátogatás a Lustig házaspárnál, akiknek kitartó munkájának köszönhetően gazdagodik az a gyűjtemény, amely a (nagy)magyarországi zsidóság történetéről, templomairól, temetőiről, nagyjairól, áldozatairól már szinte többet tud és mutat meg, mint a hazai múzeumok.

A negyedik rész
pedig Judith Sharont, a híres tel-avivi magyar cukrászda tulajdonosát mutatja be.