Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:





 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... Az utolsó csapó Tony Curtisnek

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Az utolsó csapó Tony Curtisnek Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 30. csütörtök, 18:51
AddThis Social Bookmark Button
Ritkul a nagy nevettetők generációja: az utolsó csapó szólt Tony Curtisnek. Rajta kívül nem maradt már hollywoodi színészlegenda, aki őrizhetné a színész, operatőr, rendező – filmcsináló társaságban a háború előtti magyarok hírnevét.
Habár New York Bronx negyedében született, második generációs magyarnak számított, Családja Mátészalkáról származik, onnan emigráltak szülei. Bernard Schwartz néven született, 18 évesen bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta Kaliforniában, az Universal Stúdiónál.

Filmes karrierje kezdetén – tisztelgésül az iskolateremtő Kertész Mihály (Michael Curtiz) előtt – vette fel a Tony Curtis nevet. Pályáját sokáig csak a filmográfusok követhették Magyarországról, az első komolyabb bemutatkozása magyar mozikban az édesbús romantikus giccs, a Trapéz volt, ott fiatal artistaként – és jó színészként – jelent meg a világ akkori legtündökletesebb csillaga, Lollobrigida oldalán.



Százharminc filmet sorol fel szakmai életrajza – de a legemlékezetesebbek között a Van, aki forrón szereti szaxofonosa, Joe/Josephin. Noha ebben a komédiában a sztár Marilyn Monroe, miatta rohantak az emberek a moziba, de az igazi mulatságot a fiúk: Curtis és Jack Lemmon idézték elő… Ebben az időszakban forgatták a Spartacust, amelyben még a mellékszerepekben is sikeres nevek bukkantak fel, többek között az egyik rabszolgaként Tony Curtis. Szintén világsiker lett az 1965-ös Boeing, Boeing, melyben szoknyabolond pilótaként repült ágyból ágyba, míg az új sugárhajtású Boeing felül nem írta a korábbi ágymenetrendet…

A tévézés fénykorának számító hetvenes évek egy kitűnően megírt sorozatban kínáltak számára mulatságos karakterszerepet: a The Persuaders – nálunk Minden lében két kanál – amerikai újgazdag milliomos pofozkodója az elegáns angol főrend (Roger Moore) oldalán több volt, mint krimisiker. A figurák mintha Rejtő Jenő tollán születtek volna meg, és nevettették meg a világot.

Haláláig emlegette magyar gyökereit, egy keveset beszélt is még szülei anyanyelvén. Néhány éve még a Gerbeaud-ban kávézó idős sármőrként reklámozta hazánkat a világnak. Élete is a charme jegyében telt, hatszor nősült, özvegye, Jill Vandenberg 45 évvel fiatalabb – az örökszerelmes Tony szerint a fiatal nők tartják frissen az embert…

Legutolsó filmjében, a 2008-as David és Fatimában egy öregek kórházában élő szívbeteg pasast alakított, kopaszon, szakállasan. Ebben az időben már inkább csak festegetett, képeit híres galériák fogadták be. Tavaly jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, melyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikált is.

Most elhangzott végecsapó…

Bedő J. István
www.olvassbele.hu