Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... Mozi a világ legfiatalabb milliárdosáról

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Mozi a világ legfiatalabb milliárdosáról Nyomtatás E-mail
2010. október 05. kedd, 09:16
AddThis Social Bookmark Button

"A mozi körüli vita már zajlik, de Fincher és Sorkin a valóság kivesézésével és szabad interpretálásával művészi alkotást hozott létre" - szögezte le a The New Yorker. Valóban érdekes ez a vita? Aki hollywoodi mozikból akar történelmet tanulni.. hát erősen megütheti a bokáját egy hétköznapi felelésnél is. A lényeg, hogy a Közösségi háló című mozi ma a legnézettebb Amerikában.


Az itthon november 11-től vetített mozi azt meséli el, hogy miként vált Mark Zuckerberg különc, arrogáns, a lányokkal szemben félszeg havardi diákból (a manapság oly divatos) közösségi hálók királyának megalkotójává. A Facebook ötszázmillió követőt számlál és értékét több tízmilliárd dollárra becsülik.Ha külföldön bandukolunk és összeismerkedünk valakivel és szeretnénk tartani a kapcsolatot, elköszönéskor minden esetben a következő a megállapítás: „everybody is on Facebook”..Zuckerberg Oprah Winfrey múlt heti talkshow-jában azzal érvelt, hogy a filmben túl sok a fikció, és az ő élete korántsem ilyen drámai. A film alkotói viszont nem győzik hangsúlyozni, hogy a mozi alapvetően a valóságot tükrözi, ráadásul három perspektívát vett figyelembe: Zuckerbergét, korábbi jó barátjáét, Eduardo Saverinét, aki részt vett a Facebook létrehozásában, és egy harvardos ikerpárét, akiknek szintén oroszlánrészük volt a történetben. Fincherék még a Saverin és a Winklevoss-testvérek által Zuckerberg ellen indított szerzői jogi perek bírósági dokumentumaiból is idéztek. (A keresetek peren kívüli megegyezésekkel zárultak.)

A közösségi háló című film érdekelte legjobban a hétvégén az észak-amerikai mozizókat: 23 millió dollárt (4,6 milliárd forintért) fizettek mozijegyre, ami David Fincher rendező harmadik legjobb nyitását hozta a Benjamin Button és a Pánikszoba mögött. A Sony stúdió százmillió dollárt vár a filmtől. A közönségét a felmérések szerint 55 százalékban a 25 évesek vagy annál idősebbek tették ki.

 

Az IMDb-n 8,6 pontja van, a Rottentomatoeson 97 százalékon áll. Oscart is emlegettek a rendezővel és a főszereplő Jesse Eisenberggel (Mark Zuckerberg karakterét alakítja) kapcsolatban. A Facebook-alapító harvardi diák karakterét lenyűgözőnek és komplikáltnak tartják a kritikák.

 Mark Zuckerberg akkor alapította a Facebookot, amikor még a Harvard Egyetemre járt. Kezdetben csak a Harvard  hallgatói számára volt elérhető az oldal felhasználása, majd később más egyetemekre is kiterjesztették. Azután minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb gimnazista is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első, aki támogatta a céget, mintegy félmillió dollárral. Az oldalon lehet üzeneteket felírni az üzenőfalra, lehet fotókat feltölteni és megosztani. Jelenleg több mint 400 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

 

A Facebook vezetői ma Mark Zuckerberg (alapító), Dustin Moskovitz, Sheryl Sandberg, Matt Cohler és Chris Hughes.

Az oldal jelenleg 170 országban, 37 különböző nyelven érhető el, és nemrég készült el a magyar változata is, amelynek fordítását a felhasználók készítették.

Az oldal néhány országban ellenállásba ütközött. Szíriában és Iránban blokkolták használatát.