Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... VilágStetl ... A Sziget 2008 zsidó arcai - I. rész

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

A Sziget 2008 zsidó arcai - I. rész Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 20. szerda, 11:13
AddThis Social Bookmark Button

A törzsi programokat az idei Sziget Fesztiválon is megtalálhatta, aki akarta. A chabad már tradicionálisan kivonult, és idén több magyarul beszélő hittesót vittek magukkal, a könnyebb kommunikáció céljából. Mellettük pedig a JMPoint Alapítvány masszív kompániája jelent meg, nagyrészt a pozitív zsidó kép bemutatása céljából.


A JMPoint sátornál az érdeklődők a hazai zsidósággal és Izraellel ismerkedhettek meg testközelből. Teszteket töltögetve felfedező útra indulhattak egy 8 méter hosszú Izrael térképen, ahol felfedezhették a kulturális érdekességeket. Illetve akár a bőrükön is érezhették Erec földjét, ugyanis már második éve, hogy a Birthrightosok, és a Szochnut segítségével több kiló homok érkezett szerte Izraelből, hogy az érdeklődők járhassanak a Szent Földön. A hazai ortodox zsidóság kívülállóknak szinte teljesen ismeretlen világát képkiállítással és hozzá tartozó általános kérdőívvel tettük emberközelivé. Ebben a legizgalmasabb az volt, hogy rengeteg nem zsidó, vallásos keresztény, vagy ateista töltött szinte hibátlan teszteket. Rendkívül pozitív beszélgetések során sikerült megismernünk egymás gondolatait, érzéseit. Idén is több olyan zsidó származású fiatal jött oda a sátrunkhoz, akik semmilyen közösségi életet nem élnek, abszolút nulla tudással rendelkeznek a saját származásukkal kapcsolatban, sokan még nem is találkoztak igazán más zsidókkal. Közülük többen életük legnagyobb kalandjára indulhatnak jövőre, ugyanis itt hallottak először a Birthrightról, és talán itt kezdték el felfedezni saját zsidóságukat.

Fotó: Kürti Csaba

A Chabad Lubavics sátránál a rabbi idén is több száz kérdésre válaszolt, és esténként a sátornál veszett táncra perdültek a népek a hasszid zene ütemeire. Csütörtökön pedig, Jamiroquaiial egy időben Zsidó diszkó címmel a Jesiva Boys Band lépett fel a Civil színpadon. A hely teljesen megtelt izraeliekkel, zsidókkal és nem zsidókkal, és óriási bulit csaptunk, aminek a végén csak a legfáradtabbakról nem ömlött a víz.

Fotó: Kürti CsabaApropó, ha már itt tartunk. Pár barátunk Jamiroquai számára is felmutatott egy izraeli zászlót, mire az énekes Shalom-Shalommal reagált. Nem véletlenül, ugyanis Jason Kay édesanyjától örökölte zsidóságát. Ilyenek ezek a zsidók, lépten-nyomon beléjük botlani..

Folytatása következik nemsokára, még több képpel!

JewBox InterJew
Fotó: Kürti Csaba