Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Jeruzsálemi Filmfesztivál

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Jeruzsálemi Filmfesztivál Nyomtatás E-mail
2013. július 03. szerda, 07:00
AddThis Social Bookmark Button

Mintegy százharminc egész estés filmet és több sorozatban több tucat rövidfilmet mutatnak be a július 4-én megnyíló Jeruzsálemi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb filmes seregszemléjén.

A július 13-ig tartó fesztiválon az előző évekhez hasonlóan mintegy nyolcvanezer vendéget várnak a vetítésekre, a nézők fele jeruzsálemi, másik fele pedig Haifától Eilatig egész Izraelből vagy külföldről érkezik.

"Ez egy off-fesztivál, amely a tavalyi Karlovy Vary és az idei Cannes-i filmfesztiválok közötti időszak legérdekesebb nemzetközi alkotásait tűzi műsorára. Nem tudunk versenyezni a vilápremiereket felvonultató vezető fesztiválokkal, de vannak speciális területek, amelyeket csak mi jelenítünk meg, és az izraeli filmművészet számára is mi jelentjük a legrangosabb bemutatkozási lehetőséget" - mondta Avinoam Harpak programigazgató az MTI-nek.

14 programban szerepelnek a világ minden tájáról érkező alkotások. A fesztivál központi versenyét az izraeli filmeknek hirdették meg, 2013-ban az előző év terméséből hat új játékfilm, tíz dokumentumfilm és három sorozatban egyenként 6-7 rövidfilm indul. Harpak szerint a rövidfilmes rendezők általában vizsgafilmes bemutatkozása idén számos meglepetést is tartogat, "egy új alkotó nemzedék jelent meg, olyan művészek, akikről a következő években még lehet majd hallani"- mondta.

A két jelentős nemzetközi verseny egyike az emberi szabadságot zászlajára tűző Szabadság szellemében című nemzetközi program. Ennek filmjei részben a helyi palesztin-izraeli viszályhoz kapcsolódnak, de láthatóak mellettük az európai társadalmi szabadság kérdéset boncolgató vagy a rasszizmust elítélő, nem feltétlenül politikai jellegű alkotások is.

A fesztivál Zsidó Tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyprogramjában egy magyar-brit-német koprodukció, a Groó Diana rendezte Regina című alkotás is indul. A filmet beválogató Daniela Turgeman számára csodálatos meglepetés volt megtekintése, mert a film érdekes és vonzó témája, az első rabbinő élettörténete mellett egyben értékes művészi megoldást is felmutat. "Egy teljes életet költ a film egy nő képéhez" - jegyezte meg.

"Néha, a vizuális nyersanyag hiánya különös kreativitásra, újszerű látásmódra és megoldásokra készteti az alkotókat. Más országokban, más filmes műfajoknál is látom, hogy néha a lehetőségek hiánya, olykor az elnyomás vagy a cenzúra, vagy az alacsony költségvetés miatt, sokkal kreatívabb, érdekesebb megoldások születhetnek, újszerűen kezdenek gondolkodni a művészek” - tette hozzá.

Turgeman ismertette a fesztiválon megjelenő filmek kiválasztásának szempontjait is. Elmondta, hogy Jeruzsálemben az elmúlt év rengeteg értékes és fontos filmje között válogatva egyensúly teremtésére törekednek, hogy többféle nézői csoport is megtalálja a neki tetsző alkotásokat.

 

Forrás: MTI