Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Wagner zenéjét játsszák az izraeli szimfonikusok

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Wagner zenéjét játsszák az izraeli szimfonikusok Nyomtatás E-mail
2011. július 28. csütörtök, 08:21
AddThis Social Bookmark Button

Először lép fel és ad elő Richard Wagner darabot izraeli együttes Bayreuthban, a német zeneszerző antiszemita nézetei miatt zenéjét évtizedek óta bojkottálják Izraelben.

Az Izraeli Kamarazenekar keddi fellépése a Wagner operafesztivál keretében tabutörő koncert, először játszik izraeli zenekar Wagnert Németországban - hangoztatta Nicolaus Richter, a helyi önkormányzat kulturális osztályának vezetője. A kamarazenekar vasárnapi megérkezése után kezdte el próbálni Wagner Siegfried-idilljét.

Nem politikai okokból játszunk kedden Bayreuthban, a nácik által bálványként tisztelt Richard Wagner szűkebb pátriájában. Valamennyien csak zenészek vagyunk, a tudásunk legjavát szeretnénk adni, nem vagyunk politikusok és nem politikai küldetést teljesítünk' – hangoztatta az együttes vezetője, az osztrák Roberto Paternostro.

 Az együttes, amely a fesztivál keretében a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken való fellépésre kapott meghívást, főként zsidó zeneszerzők (Cvi Avni, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn-Bartholdy) műveit, valamint Liszt Angelus vonósokra című művét és a Wagner által hitvese, Cosima tiszteletére komponált Siegfried-idillt szólaltatja meg.

Richard Wagner (1813-1883) tabunak számít Izraelben. A bayreuthi koncert bejelentése vitát váltott ki a zsidó államban: a kulturális miniszternek kellett közbelépnie, hogy a zenekar emiatt ne veszítse el az állami dotációját. Katharina Wagner, a zeneszerző dédunokája, a fesztivál társigazgatója védnökséget vállalt az izraeli zenekar fellépése felett. 'Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy fogadhatjuk az Izraeli Kamarazenekart (…) mélységesen tiszteljük a zenészek által hozott bátor döntést' – írta egyik nyilatkozatában, amelyet Michael Hohl, Bayreuth polgármestere olvasott fel.

A 100. bayreuthi Richard Wagner Fesztivál hétfőn nyílt meg Wagner 1845-ben Drezdában komponált romantikus operája, a Tannhäuser új változatának bemutatójával, Thomas Hengelbrock német karmester vezényletével.

mult-kor.hu