Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... A Cigány is látható a Szlovák Filmhéten

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

A Cigány is látható a Szlovák Filmhéten Nyomtatás E-mail
2011. november 07. hétfő, 16:54
AddThis Social Bookmark Button

Cigány című filmNégy játékfilmet, köztük Martin Sulík legújabb, díjazott munkáját, a Cigányt és két dokumentumfilmet láthat a közönség a hétfőtől vasárnapig tartó Szlovák Filmhéten az Örökmozgó Filmmúzeumban.

(MTI) Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója elmondta, hogy a Szlovák Filmintézettel közösen válogatták a filmeket. Az idei – immár ötödik – filmhét megnyitóján a Sárgabaracksziget című vadonatúj filmet, Peter Bebjak alkotását vetítik, a rendező személyesen is itt lesz a bemutatón. Az igazgatónő elárulta, hogy a most bemutatandó filmek közül ez a kedvence, mert női témát dolgoz fel benne a rendező sok szenvedéllyel, szerelemmel. Egy olyan asszonyról szól a film, akit keményen próbára tett az élet. A Dél-Szlovákiában játszódó film zenéjét részben a Ghymes együttes szerezte, és a színészek is magyarok.
   
Bemutatják Martin Sulík neves szlovák rendező legszemélyesebbnek tartott munkáját, a Cigányt, amely nyáron a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és négy díjat is kapott, köztük a zsűri különdíját. Ahogy Jana Tomková elmondta, a rendező személyesen járta az észak-szlovákiai falvakat, ott választotta ki filmje szereplőit és eredeti környezetben forgatott.
       
A Tango s komármi (Tangó szúnyogokkal) című keserédes filmkomédia – Miroslav Luther alkotása – a hazatért emigránsok újbóli beilleszkedéséről szól. Egy archív filmet is láthat a közönség, a Jánosík címűt 1921-ből. A történet a legendás népi hősről, Juro Jánosíkról szól, a filmet Jaroslav Siakel forgatta Amerikában, ott élő szlovákokkal.
   
Erika Hníková 72 perces dokumentumfilmjében, a Nesvatbovban (Egyedülállók) a falu buzgó polgármestere a születések számának csökkenésére reagálva az egyedülállóknak esteket szervez. A másik dokumentumfilm, a Nickyho rodina (Nicky családja) Matej Minác alkotása és az angol Nicholas Wintonról szól, aki a II. világháború idején Prágában élt és 669 csehszlovák zsidó gyermeket mentett meg a vészkorszakban a biztos haláltól. A férfi ma is él, 102 éves és még találkozik az akkori megmentett gyerekekkel, akik ma 80 év körüliek – összegezte a filmek rövid történetét Jana Tomková.

 

Forrás: kultura.hu