Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Elhallgattatnák az asszonykórusokat a jeruzsálemi ultraortodox rabbik

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Elhallgattatnák az asszonykórusokat a jeruzsálemi ultraortodox rabbik Nyomtatás E-mail
2011. december 23. péntek, 11:00
AddThis Social Bookmark Button

Diszkriminációval és szegregációval szembesülnek a jeruzsálemi nők a szélsőségesen vallásos zsidó vezetők növekvő befolyása miatt – írta honlapján a Sky News brit hírcsatorna.

(MTI) Legutóbb az borzolta fel a kedélyeket, hogy néhány ultraortodox rabbi megpróbálta betiltani nyilvános helyeken a női éneket, mert az felkorbácsolhatja a vágyat a férfiakban. "A női hang csodálatos, és az teljesen rendben van, ha a nők saját körben énekelnek, de nem akarjuk csábításnak kitenni a férfiakat" – mondta Jakov Halperin, a jeruzsálemi városi tanács egyik tagja.
 
Női jogvédő csoportok válaszul utcai énekléseket szerveztek. "Nem hagyhatjuk, hogy elhallgattassanak minket" – mondta egy tiltakozó. "Ez egy meredek lejtő, és a demokráciánk van veszélyben" – magyarázta egy másik.
 
A kötélhúzásból az izraeli hadsereg, mint a nemi egyenlőség bástyája sem marad ki, ugyanis néhány vallásos katona bojkottálja azokat az ünnepségeket, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy katonanők fognak énekelni. A katonai vezetők azonban egyelőre ellenállnak a nyomásnak, és elutasítják a kizárólag férfiakból álló kórusok ötletét.
 
Emellett egyre szembetűnőbb az önkéntes szegregáció jelensége, annak ellenére, hogy a gyakorlatot törvény tiltja. Az ultraortodox körzetekben szinte mindennapos jelenséggé váltak a buszok hátuljában ülő, az egyes üzletekben külön ajtókon közlekedő, és a csak a gyengébbik nemnek fenntartott időpontokban orvoshoz járó nők.
 
Mostanában alig lehet olyan reklámplakátokat látni, amelyek nőket ábrázolnak – mondta egy aktivista, Idit Karni. Karni csatlakozott egy mozgalomhoz, amelynek tagjai Jeruzsálem-szerte posztereket ragasztanak ki magukról. A csoportot liberális rabbik is támogatják. "Néhány szélsőséges ellen harcolunk, akik megpróbálják eltorzítani a judaizmust" –hangsúlyozta Uri Ajalon, aki szerint "a vallás az egyenlőségről szól, ahogy Izrael is."
 
Az izraeli konzervatívok hangjának megerősödése összefügg a demográfiai mutatókkal. Az ultraortodox zsidó közösségben a nagycsaládok a jellemzőek, így könnyedén a társadalom egyik leggyorsabban növekvő rétegévé váltak. Az ultraortodoxok egy része megvetően nyilatkozik Izrael modern és liberális értékrendjéről.
 
A New Israel Fund jogvédő szervezet 2010-es adatai szerint az izraeli nők 56 százaléka rendelkezik állással, de órabérük átlagosan 83 százaléka a férfiakénak. A minimálbért vagy annál kevesebbet keresők 65 százaléka nő.

 

Forrás: kultura.hu

 

Kapcsolódó cikkek