Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Gettóból a miniszteri székbe

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Gettóból a miniszteri székbe Nyomtatás E-mail
2012. június 11. hétfő, 09:28
AddThis Social Bookmark Button

Tomi Lapidról, a nemrégiben elhunyt, ismert magyar származású izraeli politikusról szóló kötetet mutattak be a 83. Ünnepi Könyvhéten.

A helyettes államtitkár Jáir Lapid, az egykori politikus fiának Síron túli emlékeim címmel írt könyvének bemutatóján azt mondta, Tomi Lapidot "prominens magyar zsidóként" tartották számon Izraelben, bizonyos tekintetben tipikus képviselője volt a magyar zsidóságnak, sok szempontból azonban nem.

Kitűnt ugyanis a bevándorló magyar zsidók közül abban, hogy míg ők Izraelben többnyire távol álltak a politikai élettől, Tomi Lapid a jobbközép-liberális mozgalom markáns személyisége volt - fogalmazott. Hangsúlyozta: élete ezért nem volt "jellegzetes magyar zsidó élet", de teljes mértékben bírta az izraeli zsidók támogatását.

Úgy vélte, ugyanakkor Tomi Lapid - akivel akkor került kapcsolatba, amikor nagykövet-helyettesként, majd nagykövetként Izraelben szolgált - tipikusan magyar izraeli volt azért, mert anyanyelve a magyar volt, és mert "szeretett magyar intellektuális közegben" lenni.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet az eseményen kiemelte, Tomi Lapid 17 éves korában, túlélve a holokausztot úgy döntött, hogy Izraelbe megy. A budapesti gettóból indulva Izraelben miniszter lett - emlékeztetett, hozzáfűzve: ez is bizonyítja, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Izrael is "a határtalan lehetőségek országa".

Úgy látja, a könyv egyúttal új szemszögből mutatja be Izraelt, az állam fejlődését, kulturális, politikai és gazdasági életét.

Jáir Lapid, a kötet szerzője újságíró, televíziós személyiség és politikus. Az Újvidékről származó édesapjáról szóló könyvet a Múlt és Jövő Kiadó jelentetett meg magyar nyelven.

 

Forrás: kulturpart.hu