Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... A Bölcs Náthánnal jubilál a zalaegerszegi színház

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

A Bölcs Náthánnal jubilál a zalaegerszegi színház Nyomtatás E-mail
2012. október 12. péntek, 11:30
AddThis Social Bookmark Button

Lessing a Bölcs Náthán című darabját mutatja be Csiszár Imre érdemes és kiváló művész rendezésében, a három évtizedes jubileumát ünneplő Hevesi Sándor Színház társulata 2012.október 12-én, Zalaegerszegen.

A Bölcs Náthánt 1986 októberében Ruszt József (1937-2005) állította színpadra a zalai megyeszékhelyen. A Lessing-darab ismételt bemutatója tisztelgés a színházalapító előtt, de ugyanakkor teljesen új, lényegesen puritánabb előadást láthat közönség, mint huszonhat évvel ezelőtt - mondta el Csiszár Imre az MTI kérdésére.
Hozzáfűzte; a fotók, jelmezek alapján a közel harminc évvel ezelőtti, társulatalkotó előadáson a történeti szemléleten volt a hangsúly - Ruszt József egy adott kort dokumentáló előadást rendezett meg Zalaegerszegen. A mostani produkció viszont inkább a darab eszmeiségére, gondolatiságára épít - magyarázta Csiszár Imre, aki egyben a darab díszlettervezője is. 

Gotthold Ephraim Lessing német drámaíró darabja 1779-ben jelent meg. Lessing korában vált jellemzővé az árnyékrajzolás, az árnyképeket vágással vagy festéssel oldották meg. A XXI. századi zalaegerszegi előadáson a szereplők egy vetítővászon segítségével árnyalakban jelennek meg a színpadon, a "valódi szereplők" kivetített árnyképekkel folytatnak dialógusokat.

A történet a 12. században, a keresztes hadjáratok idején játszódik. A Közel-Keleten, Jeruzsálem területén három nagy világvallás élt együtt: muzulmánok, keresztények és zsidók háborúztak egymással. Mintegy ötszáz év múlva, a felvilágosodás korában ismét fontossá válik a vallási türelem, de a "vallási türelmetlenség" a XXI. században is aktuális kérdés, mert még mindig nem valósult meg az emberek közti békés egymás mellett élés - hangsúlyozta Csiszár Imre. 
Megfogalmazása szerint Náthánt, a gazdag jeruzsálemi zsidó embert méltán illeti meg a bölcs titulus. A darabban talán ő az egyetlen szereplő, aki komolyan veszi, hogy nem a vallási hovatartozás a legfontosabb, hanem az emberség. "A krisztusi szeretet nevében gondolkozik", így a bölcsessége a többi ember számára is felfoghatóvá, láthatóvá válik. Olyan zsidó ember, aki tud szeretni, meg tudja érteni a más vallású embereket, anyagi segítséget, erkölcsi támaszt tud nyújtani.   

A teljes cikk a kultura.hu oldalon olvasható.