Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Fegyelem és felsőbbrendűség - A harmadik hullám

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2019.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Fegyelem és felsőbbrendűség - A harmadik hullám Nyomtatás E-mail
2012. október 26. péntek, 15:04
AddThis Social Bookmark Button

Todd Strasser A hullám című regénye alapján, Ron Jones tanulmányának felhasználásával született Tasnádi István A harmadik hullám című darabja, amelyet Vidovszky György rendezésében mutat be a Bárka Színház november 10-én este 7 órakor.


A Bárka Színház ifjúsági színházi sorozatának legújabb előadása ismét olyan témával foglalkozik, amely sajnos – nem csak Magyarországon – rendkívül aktuális. A Tasnádi István–Vidovszky György alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet alapján kezdett el dolgozni.

Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt. Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki. Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról? Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta.

Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a "fegyelmezetleneket”. Jones, mint vezető, kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek. Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán "feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.”

Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává.

Az előadást Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Varga Anikó, Horváth Zoltán m.v., Kőszegi Mária m.v., Tóth János Gergely m.v., Jerger Balázs e.h., Marofka Mátyás e.h., Kulcsár Balázs m.v., Sipos Viktória m.v., Herman Flóra m.v., Árvai Péter m.v., Császár Réka m.v., Tolnai Klári, Kovács Márton Koppány, Bordi Gábor valamint Király Krisztina, Kovács Barbara, Nagy Bianka, Papp Linda, Somogyi Anna, Szendi Flóra Dóra szereplésével, Monori András zenéjével, Heike Vollmer díszletében, Szabó Gergely jelmezeivel mutatja be a Bárka Színház. A mozgásrendező Gyevi-Bíró Eszter, az előadást Vidovszky György állítja színpadra.

 

Forrás: 7ora7.hu