Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Apró győzelem: megújult Mika Tivadar háza

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Apró győzelem: megújult Mika Tivadar háza Nyomtatás E-mail
2012. november 08. csütörtök, 11:58
AddThis Social Bookmark Button

Október 25. kisebbfajta győzelmet hozott azoknak, akik évek óta küzdenek a Belső-Erzsébetváros, ismertebb nevén a pesti zsidónegyed építészeti értékeinek megőrzéséért. Ezen a napon adták át Mika Tivadar egykori, teljesen felújított lakóházát a Kazinczy utca 47. alatt, amelytől néhány évvel korábban még bontási kötelezettséggel szabadult meg az önkormányzat. 

A ház megőrzésében nemcsak az Óvás! Egyesületnek és a civil kezdeményezéseknek, de az azóta megszüntetett Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is fontos szerep jutott – és persze kellett egy olyan tulajdonos, aki hajlandó volt mérlegre tenni korábbi stratégiáját, és megváltoztatni azt.

A házat 2006-ban vásárolta meg a részben magyar származású, amerikai Georgette Avruch, aki számos ingatlanfejlesztésben vett részt Budapesten, és a zsidónegyedben is több épületet birtokol – például azt az Akácfa utcai házsort, amelynek egyik tagjában ma a Fogasház üzemel. Avruch eredeti stratégiája a kerület céljaival összhangban az volt, hogy ezeket az épületeket elbontja és helyükre új társasházakat épít. A mind sűrűsödőbb bontások azonban a kétezres évek közepére egyre erősebb civil ellenállást hívtak életre a kerületben, és néhány éven belül a KÖH is lépésre kényszerült: műemléki védettség alá helyezett több tucat épületet a kerületben, köztük a Kazinczy utca 47-et is.

Hogy miért? Ezt az épületet 1909-ben Marton Jenő tervezte, a Mika-család birtokában álló, 10x58 méteres telekre. Az építtető, Mika Tivadar a terület hátsó részére saját rézárugyárát helyezte el, az utcai frontra pedig háromszintes szárny került, alul üzlettel, felül két, a család által használt lakással. A homlokzaton büszke felirat hirdette a cégnevet: Mika Tivadar Rt.

A cikk a hg.hu oldalán folytatódik. Kattints ide a megtekintéséhez.