Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Vida Virág: Föld!

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Vida Virág: Föld! Nyomtatás E-mail
2012. november 14. szerda, 12:22
AddThis Social Bookmark Button

Batsheva Dance Company: Sadeh21
A világ élvonalbeli kortárs táncegyüttesei közé sorolt izraeli Batsheva két koreográfiával érkezett Rómába, a nagyszabású Romaeuropa Fesztiválra. Az első estén egy sokat játszott, nagysikerű koreográfiával, a Deca Dance-el arattak zajos sikert, a második előadás inkább a tánckedvelő ínyenceknek nyújtott élvezetet, letisztult, minimál formavilágával.

A tavalyi évben bemutatott Sadeh21, Stanley Kubrick filmklasszikusának a Space Odyssey-nek a táncos adaptációja. A koreográfia megalkotása közben Ohad Naharin együttesével az űrutazás helyett azonban inkább az emberi test körüli metaforikus utazásra koncentrált.

 
A héber Sadeh szó jelentése ‘föld’, ami bár köznévi alakban szerepel a címben, az előadást elnézve felhőborította kék planétánkra is utalhatna.  Ebben az esetben a mítikus utazás a Föld szokatlan tájait járná be – akár csak Odüsszeusz tette egykoron - arisztikus módon válogatva népek, kultúrák, groteszk metamorfózison átment tradícióinak bemutatása közül. Ám a Sadeh21 másra hivatott: elképzelt, új világot teremt. Ohad Naharin egyszerű fényjátékkal földöntúli tájak látképeit alkotja meg, melyeket éteri figurákkal igyekszik benépesíteni. A jelenetekhez rendelt, jól elváló mozgásstruktúrák nyomatékosítják a bolygók és azok populációi közötti különbségeket. Minden egyes föld más világ; és az életre hívott színpadi valóság atmoszférája óhatatlanul előhívja Saint-Exupéry kis hercegét.

 

A teljes cikk a tancelet.hu oldalon érhető el. (Ide kattintva.)