Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Tárlat a nógrádi zsidókról

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

Tárlat a nógrádi zsidókról Nyomtatás E-mail
2012. november 23. péntek, 10:58
AddThis Social Bookmark Button
A Füleki Városi Múzeum termeiben 2012. november 24-én 16,00 órakor nyílik az Észak-Nógrád zsidó közösségei című kiállítás.
 A két teremben berendezett tárlat egyrészt a holokauszt nógrádi áldozatairól emlékezik meg, másrészt bemutatja az egykori füleki és losonci zsidó közösségek közgyűjteményekben - a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárában, a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában, valamint a Füleki Vármúzeumban - őrzött tárgyi és írásos emlékeit, melyeket a Losonci Zsidó Hitközség által a Szlovák Nemzeti Múzeum pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumába letétbe helyezett műtárgyak és képzőművészeti alkotások egészítenek ki. A rendezvény főszervezője a losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás, támogatója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. Az ünnepélyes megnyitó dr. Martin Korčok, a SZNM Zsidó Kultúra Múzeuma kutatója, előadásával indul, majd fellép a budapesti Lauder Javne Művészeti Iskola Z'mirim klezmer zenekara. A kiállítás megtekinthető 2013. február 15-ig.

A tárlat kurátora Puntigán József, losonci helytörténész. A továbbiakban a kiállításhoz írt bevezető gondolatait közöljük:
"Mit jelent zsidónak lenni? Egyszerű kérdés, nehéz válaszokkal! Zsidó! Van akit hideg veríték környékez, van aki pénzt, hatalmat, csillogást emleget, van aki a tragikus sorsokra gondol, van aki csak hallgat. Mellőztetésük, jogfosztottságuk után Nógrád megyébe a 19. század közepén érkeznek az első zsidók, válnak a megye kereskedelmi, gazdasági életének fellendítőivé, hogy egy évszázad nyugalma után újra a gyűlölettel és megvetéssel nézzenek szembe. Gyűlölettel és megvetéssel, amely előbb sárga csillaggal bélyegzi meg, majd állatként gettóba tereli őket. Azután a haláltáborokba, ahol testükből szappant készítenek. Zsidó sors! A túlélők nem kis hányada döbbenettel tapasztalja, hogy otthonuk nem otthonuk, hogy amijük volt, az már nincs, vagyis van, csak már nem az övék! Keressük a tárgyakat, az emlékeket. Keserűen tapasztaljuk, hogy mennyire kevés van belőlük. Néhány dokumentum, könyv, tóra, gyertyatartó, festmény, fényképek. Lebontott és omladozó zsinagógák, árválkodó temetők, egykori hitközségek emlékképei."
 
Forrás: port.hu