Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Látogatás a Róth családnál

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2019.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

Látogatás a Róth családnál Nyomtatás E-mail
2012. december 04. kedd, 10:20
AddThis Social Bookmark Button

Miközben körös-körül vadul suhognak a fejszék, Erzsébetvárosból végre beesett egy jó hír: az önkormányzat nem zárja be a legnagyobb magyar üvegfestő és mozaikművésznek, Róth Miksának szentelt múzeumot, sőt. A Nagy Nemzeti Kulturális Tarvágás közepette nem volt alaptalan az aggály, hogy a Nefelejcs utcai kismúzeum is búcsút int a honi és külföldi publikumnak, majd alámerül.

A működési forma változik ugyan – az intézmény a szép nevű kerületi ernyőszervezet, az ERöMŰVHÁZ Kft. irányítása alá került –, a tartalom azonban nem, mi több: az elmúlt évek alatt soha nem került ilyen közel a műhely teljes felújítása. A munkára – amelynek tervezése a minap kezdődött meg – hozzávetőleg 300 millió forintot szán az önkormányzat – tudtuk meg a múzeum igazgatójától.

Fényi Tibor elárulta: az emeletes alkotótér felső, most üresen kongó szintjét is hasznosítani akarják, különféle kultúr-összejöveteleket képzelnek el benne, az udvart pedig egy kis zöld szigetté varázsolnák, ahol játszóteret alakítanának ki. A 26-os számot viselő téglaborítású épület tulajdonképpen a második a vonatkozó helyrajzi számon, az elsőben bútorüzem működött, bizonyos Gelb Sámuel irányítása alatt.

Róth Miksa 1911-ben már egy átformált házba költözött be – a megújított épület terveit nem mellesleg az a Pecz Samu készítette, akinek sok egyéb mellett a Magyar Országos Levéltárat, a Fasori Evangélikus Gimnáziumot és a Fővám téri vásárcsarnokot is köszönhetjük. Ugyanebben az évben nyílt meg a már hivatkozott műhely is. Róth egyetlen munkájának honoráriumából, a mexikói Teatro Nacional üvegkupolájának kifestéséért kapott pénzből vásárolta meg az ingatlant.

Bárkay Tamás cikkét teljes hosszában a nol.hu oldalon olvashatja. (Ide kattintva elérhető.)