Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... A Figaro házassága nemzetközi szereposztásban a Művészetek Palotájában

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

A Figaro házassága nemzetközi szereposztásban a Művészetek Palotájában Nyomtatás E-mail
2013. február 14. csütörtök, 08:32
AddThis Social Bookmark Button
Fischer Iván mint karmester és mint rendező is közreműködik a február 13-án bemutatásra kerülő Mozart-klasszikus, a Figaro-házassága színpadra állításában. A négyfelvonásos vígoperát három alkalommal láthatja a közönség nemzetközi sztárszereposztásban a Művészetek Palotájában. 
 
A Figaro négy év elteltével elevenedik fel, ezúttal is Fischer Iván irányításával. A karmester-rendező a színpadon helyezi el a zenekart, ő maga kotta nélkül (!) vezényli a négyfelvonásos művet. Mint nyilatkozta, az előadás koncepciója az, hogy nincs koncepciója. Hogy ez igaz-e, döntse el ki-ki maga. Az élvezetes és szellemes előadást mindenesetre minden percében remek ötletek színesítik.

"Sok szempontból talán a legjobb opera szövegkönyv a Figaro házasságáé, hiszen egy kitűnően felépített vígjátékból, Beaumarchais drámai alkotásából készült. Da Ponte, sőt Mozart is e minőség iránt illő tisztelettel nyúlt a színműhöz, csupán egy-két jelenet kihagyására szorítkoztak. A szöveg maradt az, ami: sziporkázó, tabukat döntő komédia, amit sokan a francia forradalomhoz vezető események egyikének tartanak" - meséli videoblogjában Fischer Iván.

A zeneigazgató rendezőként is jegyzi a produkciót, véleménye szerint a teátrális zene és a muzikális színház elegye jól közelít a művek lényegéhez. A Figaro központi motívuma a ruha, a darabban folyton átöltöznek: a szobalány grófnénak, és fordítva, a siheder apród, Cherubino meg lánynak - arcot, identitást váltanak a szereplők. Szakács Györgyi ruhái díszletként is funkcionálnak. "Elválasztottam az öltözeteket az emberektől, a bábukon álló ruhák mögé állhatnak a helyüket cserélő figurák" - árulta el Fischer Iván. 

Figarót Hanno Müller-Brachmann játssza, aki a Müpa közönsége a 2011-es Parsifal előadásban Amfortasként hallhatott. Almaviva grófot Roman Trekel, a berlini Staatsoper művésze, Daniel Barenboim közeli munkatársa alakítja. A Grófné Fischer Iván glyndebourne-i, illetve Fischer Ádám salzburgi Cosi fan tuttéjának Fiordiligije, azaz Miah Persson lesz. A svéd szoprán korábban Susanna szerepét is alakította a Figaro házasságában. Ezúttal őt Laura Tatulescu, a Romániában született amerikai szoprán személyesíti meg. A két karakterszerepre, Marcellinára és Don Basilióra két jelentős énekes egyéniséget, Ann Murrayt, illetve Robert Lloydot kérték föl. A világhírű mezzo számos nagy opera főszerepet játszott Donizetti belcanto művétől, a Maria Stuardától kezdve Didón át a Don Giovanni Donna Elvirájáig, az utóbbit például Solti György vezényletével. A Dublinban született Ann Murray az Ír Nemzeti Egyetem díszdoktora.

A világhírű brit énekes, Robert Lloyd a nemzetközi operaélet kimagasló, meghatározó művésze. 1972-ben lépett a londoni Királyi Operaház tagjai közé. Énekelte A kékszakállú herceg várának férfi hősét a Londoni Filharmonikusokkal, az előadásról DVD is készült. A budapesti Figaro-előadások után - ugyancsak Basilio szerepében - a Covent Gardenben lép fel, majd szeptemberben a Metropolitan Operaházban.

Cherubinót az izraeli mezzo, Rachel Frenkel személyesíti meg, aki Budapest után a bécsi Konzerthausban és a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon énekli majd a szerepet Fischer Iván dirigálásával.


Forrás: kultura.hu