Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Anne Frank Bécsbe költözött

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Anne Frank Bécsbe költözött Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 23. hétfő, 07:00
AddThis Social Bookmark Button

Különleges darabbal bővült a bécsi Madame Tussaud panoptikum viaszalakjainak csoportja: felavatták Anne Frank szobrát és amszterdami rejtekhelyének másolatát.

Daniella Spera, a bécsi Zsidó Múzeum igazgatója az izraeli nagykövet és a holland nagykövetségi tanácsos jelenlétében leplezte le a szobrot, és hangsúlyozta az emlékezés ezen új módjának jelentőségét, amelynek célja, hogy a gyerekeket és a fiatalokat is megérintse.

A zsidó lány alakját íróasztala másolata mellé ültették: előtte fekszik naplója, és a lány boldogan mosolyog a látogatókra. A nyomasztó hátteret az Anne Frank Múzeummal együttműködve készítették el a lehető legautentikusabb hatás érdekében. A viaszfigura a 14 éves Anne Frankot formázza: mivel a legutolsó fennmaradt képen a lány csak tizenegy éves, arcát egy számítógépes program segítségével rekonstruálták.

Arabella Kruschinski, a panoptikum vezetője szerint a döntést, hogy felvegyék a gyűjteménybe Anne Frank alakját, a látogatók hozták meg. A 2011-es megnyitó óta beérkezett kérések között a kezdetek óta szerepelt a holokauszt áldozatának bemutatása.

A berlini és az amszterdami Madame Tussaud panoptikum után a bécsi a harmadik, ahol látható Anne Frank. A szoba rekonstruálása ellenben egyedülálló projekt.

Az 1929-ben született zsidó származású német lány, Anne Frank szüleivel két éven át egy amszterdami raktárépületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban árulást követően elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban. A családból egyedül apja, Otto Frank maradt életben, később ő adta közre Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt, és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált.
 

Forrás: Hír 24