Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Kafka Prágában - Kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Kafka Prágában - Kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Nyomtatás E-mail
2013. október 09. szerda, 07:00
AddThis Social Bookmark Button
Kafka Prágában címmel nyílt kiállítás kedden a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK). A november 9-ig látogatható tárlatot az író születésének 130. évfordulója alkalmából láthatja a budapesti közönség.
 
A kiállítás - amelyet Markéta Malisová, a prágai Franz Kafka Centrum igazgatója mutatott be - kilenc nagyméretű tablóból áll össze, amelyen bemutatják Franz Kafka életének és munkásságának fontosabb állomásait. A látogatók fotók és különböző dokumentumok, például egy iskolai bizonyítvány vagy egy kéziratból származó oldal segítségével kaphatnak bepillantást az író életébe. Egy vitrinben olyan különleges kiadványok is láthatók, mint A perből készült opera zongorakivonata 1953-ból vagy a regény 1977-es New York-i kiadásának egy példánya.
 
A tárlat része az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum és a FSZEK Kafka-variációk című programsorozatának, amelynek célja, hogy minél többet megmutasson Kafka életéből és munkásságából, betekintést nyújtson az ezerarcú író sokszínű alkotói tevékenységébe, irodalmi műveibe.     A kiállítást megnyitó Csomós Miklós főpolgármester-helyettes beszédében megjegyezte, hogy a tárlaton keresztül az érdeklődők akár arra a kérdésre is választ kaphatnak, miért akarta Franz Kafka halála előtt műveinek megsemmisítését.     Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója megjegyezte, hogy a tárlat része az országos könyvtári napok programsorozatának. Hangsúlyozta: a FSZEK mindig nagy figyelmet szentelt annak, hogy közösen szervezzen programokat különböző kulturális intézményekkel, a mostani kiállítás is példa erre.
 
Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet a Szerző és mű címmel szerdára szervezett német nyelvű nemzetközi konferenciára, amely irodalomtudományi szempontból foglalkozik Kafkával és műveivel.     A megnyitó után Kafka titkai címmel irodalmi estet tartottak, a házigazda Ungvári Tamás író, irodalomtörténész kalauzolta az érdeklődőket Kafka világában Kulka János és Fullajtár Andrea színművész közreműködésével.     Franz Kafka (1883-1924) Prágában született és Ausztriában hunyt el, a prágai zsidó temetőben nyugszik. Cseh német-zsidó családból származott, németül írt és a soknemzetiségű monarchia polgára volt. Minden nap elment dolgozni egy biztosítótársasághoz, éjjelente művein dolgozott, halálos betegségével, a tuberkulózissal éveken át viaskodott. Leghíresebb regényei A per és A kastély, de számtalan novellát is írt.
 
 
Forrás: mti