Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Gyújtogatás miatt éghetett le Anna Frank barakkja

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Gyújtogatás miatt éghetett le Anna Frank barakkja Nyomtatás E-mail
2009. július 20. hétfő, 19:59
AddThis Social Bookmark Button

Gyújtogatásra gyanakszik az utolsó tulajdonosa annak a barakknak, amely Groningen közelében leégett, s amelyben a naplója révén világhírűvé vált német zsidó lány, Anna Frank végzett kényszermunkát 1944-ben, mielőtt Auschwitzba deportálták a nácik.

A vasárnapi tűzeset nyomán vizsgálatot kezdett a holland rendőrség, miután a barakk tulajdonosa meggyőződését fejezte ki, hogy nem magától gyulladt ki a pajtának használt építmény. Néhány héttel ezelőtt ugyanis egy helyi újság weboldalán névtelen felhívás jelent meg, amely a pajta felgyújtására szólított fel.

A barakk eredetileg a westerborki lágerben állt, közel a német határhoz. A II. világháború idején a nácik átmenetileg itt helyezték el a Hollandiában letartóztatott zsidókat, mielőtt koncentrációs, illetve megsemmisítő táborokba szállították volna tovább őket. Ebben a barakkban dolgozott néhány hétig a családjával együtt 1944 augusztusában Amszterdamban letartóztatott Anna Frank, mielőtt Auschwitzba deportálták őket. A westerborki táborban a háború után előbb náci kollaboránsokat tartottak fogva, majd átmeneti szállásként szolgált korábbi holland gyarmatokról érkezett bevándorlók számára. A 70-es évek elején a tábort felszámolták, azt a barakkot pedig, amelyben Anna Frank is dolgozott, lebontották, majd Veendam községben, egy gazdálkodó farmján újból felállították.A westerborki emlékhely igazgatója és az amszterdami Anna Frank Alapítvány vezetősége nagy veszteségnek nevezte a történelmi szempontból jelentős barakk megsemmisülését. Alig néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy a pajtának használt építmény - többévi erőfeszítés eredményeként - hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, Westerborkba. Nem sokkal ezután a Dagblad het Noorden című regionális újság internetes változatában névtelen felhívás jelent meg, amely a veendami barakk felgyújtására szólított fel. "Ami volt, az volt" - állt a felhívásban. Az emlékközpont vezetője emiatt aggódott is, hogy "valami történhet" a barakkal - írta hétfőn a de Volkskrant című országos lap.

Az újságnak nyilatkozó veendami gazdálkodó, Jan Egges, akinek a földjén a barakk állt, kijelentette: "úgyszólván bizonyosnak" tartja, hogy valaki felgyújtotta a barakkot. "A pajtában nem volt semmi, ami tüzet okozhatott volna: sem áram, sem széna, és vasárnap zivatar sem volt" - jelentette ki Egges.

A Frankfurtban született Frankot és nővérét 1944. szeptember 3-án a Westerborkból Auschwitzba induló utolsó vonattal deportálták a náci megszállók. A 15 éves lány 1945 márciusában halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Ez év június 12-én lett volna 80 éves. Születésének kerek évfordulójáról Németországban és Hollandiában hivatalos rendezvényekkel emlékeztek meg.

MTI