Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Magyar harsonás fújja a legjobban

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Magyar harsonás fújja a legjobban Nyomtatás E-mail
2009. augusztus 22. szombat, 07:32
AddThis Social Bookmark Button
Ismét magyar klasszikus zenei siker született: Kuna Márton nemrég Dániában megnyerte a Nemzetközi Harsona Szövetség altharsona versenyét.
Az altharsona verseny első díja nem csak azért számít szép teljesítménynek, mert a világ minden tájáról több százan jelentkeztek rá, hanem azért is, mert Kuna Márton ötéves kora óta harsonázik ugyan, de intézményesített keretek között felsőfokú tanulmányokat nem folytatott. Kurzusokat és órákat vett a világ legnevesebb művészeitől (Michel Becquet, Ronald Barron, Roger Bobo, Ben van Dijk, Fejér András, Hőna Gusztáv), de mindvégig édesapjától, Kuna Lajos zenetanártól tanult. Mint ahogy három, szintén egy-egy rézfúvós hangszeren játszó testvére is, akikkel együtt alkotják már tizenhat éve a Príma-díjjal is elismert Fourtissimo zenekart, amely a komolyzenében, a populáris műfajokban, illetve a világzenében is alkot.

- Nem volt semmilyen megkötés arra vonatkozóan, hogy ki indulhat. Egy meglehetősen nehéz Georg Christoph Wagenseil-darabbal lehetett jelentkezni, aki ezt el tudja játszani, az már elég jó ahhoz, hogy nemzetközi versenyen indulhasson - mondja a fiatal zenész. A Nemzetközi Harsonaszövetség versenykiírására több százan küldték el az említett darabot CD-n, amelyeket meghallgatva aztán a szövetség texasi központjában kiválasztották azt a három zenészt, akit meghívtak az idén Dániában megrendezett verseny döntőjébe. A mezőny meglehetősen erős volt, hiszen Kuna Mártonnak az amerikai Lisa Malamuttal, a Nemzetközi Harsonaszövetség elnökének, Don Lucasnak a tanítványával, valamint az angol Metthew Knighttal, a BBC Symphony Orchestra és a London Symphony Orchestra harsonásával kellett megküzdenie. A versenyzőknek Leopold Mozart D-dúr concertóját kellett eljátszaniuk, és a háromtagú szakmai zsűri (Carsten Svanberg - Grazi Főiskola, Hakan Björkman - Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Jörgen van Rijen - Royal Concertgebouw Orchestra) végül a magyar versenyzőnek ítélte az első díjat.

Kuna Márton egy 1720-as barokk altharsona kézzel készült, pontos másolatát nyerte. - Ezen kívül persze zenei körökben ez nagy elismerés, hiszen bizonyos szakmai színvonalat enged feltételezni - mondja a győztes. - "Nem hivatalos díjként" pedig máris szóba került több külföldi koncertmeghívás, amelyek sokat lendíthetnek a zenei karrieremen.

(S. M.)