Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Felfedezték a világ egyik legrégibb zsinagógáját

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Felfedezték a világ egyik legrégibb zsinagógáját Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 24. csütörtök, 09:34
AddThis Social Bookmark Button

A világ egyik legrégebbi zsinagógáját ásták ki izraeli régészek a Genezáreti tó mellett fekvő Magdalában. A Kapernaumhoz közeli zsidó templom az i.e. 50 és 100 közötti időszakból származik.

A kutatók szenzációként értékeltek egy kőkockát, amely a jeruzsálemi templom hétágú gyertyatartóját ábrázolja. Világszerte mindössze hat zsinagóga ismert a jeruzsálemi templom i.sz. 70-ben történt elpusztítása előtti korból.

A zsinagóga központi terme mintegy 120 négyzetméter nagyságú lehetett. A falak mentén kőpadok sorakoztak. A padló mozaikokkal, a falak színes freskókkal voltak díszítve. A zsinagóga közepén egy négyszögletes kő állt belevésett domborművekkel, köztük a hétágú gyertyatartóval, a menórával. A Dávid-csillaggal ellentétben, amely bizonyítottan csak az újkortól számít a zsidóság jelképének, a menóra már az ókorban a zsidó nép szimbóluma volt.

A most fellelt zsinagóga a régészek feltevései szerint valószínűleg elpusztult a zsidók rómaiak elleni lázadásakor, i.sz. 66 és 70 között. Az idemosódott iszapnak és törmeléknek köszönhetően a száraz völgyben jó állapotban maradhatott fenn a rom.A régészek egy kötelező ásatás során bukkantak a leletre. A helyszínen egy katolikus központ épül majd, amelyet a jeruzsálemi Notre-Dame-központ már 2004 óta tervez a tó partjára, ahol nemrégiben még üdülőházak sorjáztak. Az izraeli hatóságok azt kérték, hogy a zsinagóga maradványait őrizzék meg, és illesszék bele az újépítésű vallási központba. A Magdala-központ a jövőben a Szentföldre érkező zarándokokat lesz hivatott fogadni. Egy multimédiás show keretében szemléltetné Jézus életét és üzenetét, előtérbe helyezvén a nő hivatását és méltóságát "Magdalai Mária" vagy "Mária Magdolna" emlékére. A magdalai projekt kezdeményezője, Juan Solana atya, a Notre-Dame-központ papja azt reméli a jövőbeli központtól, hogy hidat épít majd a különböző vallások hívei közé a Szentföldön.

 

MTI