Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Beduin települések Izraelben

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2019.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Beduin települések Izraelben Nyomtatás E-mail
2010. július 07. szerda, 11:11
AddThis Social Bookmark Button

Az Izraelben élő beduinok életkörülményeinek jobbítására létrejött Bustan Alapítvány izgalmas kísérletbe kezdett egy beduin faluban.

A félnomád életmódot folytató beduinok az utóbbi időben településeket hoztak létre, amelyek legalizálása sokszor nagyon lassan történik meg. Az alapítvány nemcsak a legalizálási folyamatban segített Qasr A-Sir falu esetében, hanem egy környezeti és szociális szempontból fenntartható település létrehozásában is.Ennek keretében megtanították a lakosokat a sivatagi körülményeknek megfelelő, ugyanakkor modern igényeknek eleget tevő vályogépületek építésére (a szokásos bádogviskók helyett), és a kiképzett emberek segítségével elkezdték egy szintén vályogból készülő „zöld” faluközpont építését, amelynek energiaellátását napelemekkel biztosítják.

Az alapvetően legeltetésből élő beduinokat megtanítják olyan növénykultúrák termesztésére, amelyek sokféleségük által kémiai anyagok nélkül is fenntarthatóak a sivatagi körülmények között. A Bustan Alapítvány vezetője Raed Al-Mickawi személyes találkozásunkon elmondta, hogy a munkában támaszkodnak a Negev-sivatagban működő, hasonló szemléletű Lotan kibuc tapasztalataira és közvetlen részvételére, ezzel is erősítve a különböző etnikumok együttélését.

Ugyancsak fontos eleme a kísérletnek, hogy tiszteletben tartják a beduin társadalom hagyományos törzsi-nemzetségi struktúráját és a település, valamint a faluház kialakítását ennek megfelelően tervezték meg. A falu tervei között szerepel az elért eredményekre alapuló „környezeti” idegenforgalom beindítása is.

www.gyartastrend.hu