Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Magas francia kitüntetés két izraelinek

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Magas francia kitüntetés két izraelinek Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 25. szerda, 09:07
AddThis Social Bookmark Button

Amos Oz után az ugyancsak izraeli Etgar Keret szerző és Michal Rovner művész is megkapták a francia művészeti és irodalmi rend lovagjainak medálját (Chevalier Medallion of France's Order of Arts and Letters). Ezt a címet azok kapják, akik munkájukkal szoros kapcsolatokat alakítanak francia közönséggel.

Annette Levy Willard, a francia kulturális attasé Tel Avivban a gratuláció során kihangsúlyozta a két alkotó "mély elkötelezettségét a közvetlen és igényes művészi nyelv" iránt. A díjat 1957 óta adja át a mindenkori francia miniszterelnök. Izraelben már kitüntették e címmel Yossi Banai színészt, a színházi rendező Eran Banielt, Ohad Naharin koreográfust, David Grossman és Amos Oz írókat, illetve a Jerusalem Cinematheque alapítóját, Lia Van Leer-t.

Michal Rovner fotós és videó művész, aki szürreális, a képzelet és valóság határain egyensúlyozó alkotásaival már nagy sikert aratott külföldön. A Bezalel Academy of Arts and Design-on végzett. Társalapítója a Camera Obscura School of Art-nak. Rovner nagy nemzetközi elismerést szerzett, melynek csúcsa a 2003-as Velencei Biennálé volt. 2005-ben a Francia Nemzeti Galéria, Jeu de Paumes, Párizsban rendezett önálló kiállítást munkáinak de 2009-ben a párizsi "White Night" rendezvény egyik fő attrakciója is az ő képeiből kialakított program volt.

Keret generációja egyik kiemelkedőbb történetírója. Könyvei bestsellereket Izraelben és külföldön is. Keret rövid történeteit a Le Monde, a The New York Times, a The Guardian, és a Paris Review is közli.

Keret a héber irodalmi tanszék oktatója a Ben-Gurion Egyetemen. Egyébként már megkapta a Könyvkiadók Egyesületének Platina-díját (többször is), a Kulturális Minisztérium Cinema-díját, a brit zsidó Wingate-díjat és a St. Petersburg Public Library külföldi kedvenc díjait is, de döntős volt a nagy presztízsű Frank O'Connor Short Story Collection-díj ért is.

Több mint 40 Keret történetből készítettek már rövid és egész estés filmeket, és ezek egyike nyerte az amerikai MTV-díjat 1998-ban. Egyik legújabb ilyen filmje, a Skin Deep elnyerte az „izraeli Oscar-díjat” és első lett több nemzetközi filmfesztiválon.Legújabb könyvében, a „Hirtelen koppanás egy ajtón” is bestseller lett. Könyveit 29 nyelven és 34 országban találjuk meg, így magyarul is! Darabjai közül a Trükköt a Gólem Színház is nagy sikerrel játssza! Az ő szervezésükben járt is már hazánkban.

Etgar Keret - Sikamika (a Gólem Színház előadása)

 

mouss
JewBox.hu