Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... 85 évesen mikrofont ragad

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

85 évesen mikrofont ragad Nyomtatás E-mail
2010. november 23. kedd, 10:08
AddThis Social Bookmark Button
"Én tudom, hogy hova vezethet a fajgyűlölet, és bevándorlóként a Microphone Mafia tagjai is megkapták részüket a diszkriminációból" - bevándorló fiatalokból álló hiphop együttessel szövetkezett az auschwitzi haláltábor egyik túlélője, hogy így küzdjenek a rasszizmus és antiszemitizmus ellen Németországban.
A most 85 éves Esther Bejarano húszévesen menekült meg az auschwitzi haláltáborból, és azért kezdett együtt dolgozni a fiatal bevándorlókból álló Microphone Mafia együttes tagjaival, hogy eljuttassa rasszizmusellenes üzeneteit a német fiatalokhoz. Bejarano zeneszerető családban nőtt fel és maga is zongorázni tanult, mielőtt a nácik hatalomra kerültek Németországban és szétdúlták a családját. A fiatal lányt Auschwitzba deportálták, ahol a női zenekar tagjaként a szerte Európából érkező vonatok halálra ítéltjeinek kellett játszania.Az elmúlt húsz évben Bejarano saját gyermekeivel, Ednával és Yorammal zenélt együtt a hamburgi székhelyű Coincidence (Véletlen találkozás) nevű együttesükben, ám repertoárjukat szinte csak a múltat idéző jiddis melódiák alkották. Két évvel ezelőtt felkereste őket a Kölnben működő Microphone Mafia egyik Törökországból emigrált tagja, hogy megtudja, van-e lehetőség az együttműködésre. "A bandánk szeretett volna tenni valamit a növekvő rasszizmus és zsidógyűlölet ellen Németországban" - mondta Kutlu Yurtseven.
Bár Bejarano eleinte kissé hangosnak tartotta a hiphop zenét, ám azt is látta, hogy milyen jól meg lehet szólítani vele a fiatalokat. "Életben akartuk tartani a holokauszt emlékét, de a jövő felé is akartunk nyitni és arra bátorítani a fiatalokat, hogy merjenek lépni a neonácik ellen" - hangoztatta. "Én tudom, hogy hova vezethet a fajgyűlölet, és bevándorlóként a Microphone Mafia tagjai is megkapták részüket a diszkriminációból" - tette hozzá.A modern hip-hop és a hagyományos zsidó népzene keveredése nagy sikernek bizonyult. A rapperek összegyúrták a zsidó dallamokat az ütemes hiphop ritmusokkal és új szöveget is írtak néhány számhoz, amelyeket így már könnyebben befogad a fiatal közönség. Tavaly nyáron a két csapat megjelentette a Per La Vita (Az életért) című lemezüket, és jelenleg is Németországban turnéznak. Közönségük a tinédzser bevándorlóktól a Bejarano klasszikus dallamait kedvelő idősebb korosztályig terjed.