A világ legismeretebb Barbarája

Mindenki ismeri Barbie babát, ez tény. A hányatott sorsú, ám gigászi sikereket elért (jiddis) multiszimbólum 1959-ben született, Ruth Handler „gyermekeként”.

 

 

Az amerikában letelepedett lengyelországból származó zsidó család tizedik gyermeke Ruth Moskó néven látta meg a napvilágot, Denverben. Felnőve Kaliforniába házasodott, s lett Ruth Handler. Barbie egy kis képkeretező műhelyben született, nevét Ruth lányáról, Barbaráról kapta. A kis műhely Barbienak köszönhetően a világ legnagyobb játékgyára lett. A hetvenes évek végére azonban, ahogy egy jó családhoz illik, a belviszályok kikezdték az anya-lánya kapcsolatot. Barbie világhódításával Ruth nem tudta felvenni a lépést, és a cég különböző botrányokba sűlyedt. Mrs. Handler pedig ekkoriban tudta meg, hogy mellrákban szenved. Állapota stabilizálódása után mellplasztikai cégbe rakta be pénzét.
Barbie szakított a zsidó hagyományokkal. Igazi lázadóként nemcsak a gyermekek bálványaként, de szexszimbólum és máskor vallásos formában is megjelent. Hiába húzott azonban chadort, a zsidó levegő mindíg megmaradt apró műanyagtestében.
Még viharos kalandjai Kennel sem tudták megcsorbítani hírnevét, így jóval több, mint egymilliárd darab csücsül gyerekszobákban szerte a világon.

 Barbara Handler

You may also like...