Mágikus mise Leonard Bernsteintő

A Jackie Kennedy felkérésére 1971-ben komponált Bernstein-mise a washingtoni Kennedy Center avató ünnepségén szólalt meg először. A szerző életművében egyedülálló katolikus egyházi mű a köré komponált „performansznak” is köszönheti sikerét. A hatalmas előadói apparátust november 8-án és 11-én Záborszky Kálmán vezényli a Müpában.

 Ismertető: „Úgy érzem, egész életemben ezt a művet írtam. […] Mindig is érdekelt a katolicizmus, minden szempontból, hasonlóságával és eltéréseivel a zsidó és más vallásoktól. Különösen XXIII. János pápasága idején, amikor valóban úgy tűnt, hogy a katolikus egyház vezető szerepet vállal bizonyos mozgalmakban: az igazságosságért, egyenlőségért – és mindazért, amiről álmodunk és amiért dolgozunk, de sohasem tudjuk egészen, hogyan érjük el. […] Én mind a Kaddisht, mind a Misét lényegileg vallásos megnyilatkozásnak tartom, de nem olyan műveknek, amelyeket a tételes vallások keretein belül kellene előadni. […] Ami mondanivalóm volt, azt megírtam. Magyarázza mindenki úgy, ahogy akarja!” Leonard Bernstein

Bernstein a JewBoxon

Bernstein miséjét 1971. szeptember 8-án, a washingtoni Kennedy Center felavatásakor mutatták be. A mű John Kennedy iránti tiszteletből és szeretetből, özvegye felkérésére született.

Művészetek Palotája – Nemzeti Hangversenyterem , 2008. november 8. (szombat) 19:30

Mise

  Zeneszerző: Leonard Bernstein
Vezényel: Záborszky Kálmán
Rendező: Böhm György

Ének:
Egyházi Géza
Homonnay Zsolt
Kerényi Miklós Máté
Kökény Pál
Mikecz Kornél
Ozsgyáni Mihály
Schwimmer János
Serbán Attila
Szabó Dávid
Szemenyei János
Bódi Barbara
Lukács Anita
Peller Anna
Sas Éva

Díszlet: Túri Erzsébet Előadás időpontok:

MŰVÉSZETEK PALOTÁJA – Budapest
november 8. (szombat) 19:30
november 11. (kedd) 19:30

You may also like...