TISZTA MŰVÉSZETÉRT az Oktatási és Kulturális Minisztériummal

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Tiszta Művészetért – CleanArt Társulat közös szervezésében kerül sor „A Láthatatlan Kéz” című musical előadásaira 2008. november 9-én 18 órától a váci Madách Imre Művelődési Központban és 16-án 17 órától Budapesten, a Pataky Művelődési Központban.


Mindkét bemutatón jeles közéleti személyek vesznek részt, úgymint Vác város polgármestere, Dr. Bóth János, aki egyben a váci előadás fővédnöke és Dr. Molnár Lajos alpolgármester, valamint Turai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

A budapesti előadás fővédnökségére Hiller István oktatási és kulturális miniszter lett felkérve, valamint beszédet mond, illetve az estet megnyitja Arató Gergely, oktatásért felelős államtitkár, valamint a MAZSIHISZ részéről Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató – tudtuk meg Masa Tamástól, a társulat vezetőjétől, aki elmondta még, hogy a napjainkban nagyon is aktuális témát feszegető előadást az OKM-el együttműködve szeretnék népszerűsíteni nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban.

Pintér Burus Sándor, a darab rendezője és egyben egyik főszereplője szerint a musical az élet szeretete, szerelem, háború és béke története sok humorral ötvözve, mely tükröt tart az emberiség egyik legáltalánosabb – korszakokon átívelő – problémájának felismeréséhez, hogy az ember gyűlölete semmilyen nézőpontból sem elfogadható, legyen akár személy vagy népcsoport.

A darabról:
   
A musical zenei anyagát a Sabbathsong Klezmer Band tagjai – Szentkirályi, Oromszegi, Ábrahám, Pánczél – írták, akik az együttessel maguk is aktív résztvevői a darabnak. A kelet zenei világa és a klezmer keveredik a modern értelemben vett musicalstílussal, mely nem nélkülözi – kuriózumként – a roma motívumokat sem. A három idősíkban játszódó történet napjainkban kezdődik egy pinceszínházban, ahol épp egy 60 éve levett darabot próbálnak az öreg színfalak között. A rendező (Pintér Burus Sándor – rendező és dramaturg) nagyapjáról mesél, aki a színház művészeként zsidókat, romákat, és más menekülteket bújtatott itt a II. világháború alatt. Hirtelen kitör a vihar, kimegy a biztosíték, egy robbanás, és 1944-be érkezünk a történelem színpadára. Márton, aki jószívű, jó kedélyű étteremtulajdonos (Masa Tamás) kintről érkezik, ahonnan életét kockáztatva élelmet szerzett kishúgának. Megrögzött ateista, főleg azóta, hogy szeme előtt kínozták meg és hurcolták el testvérét, pedig vele ellentétben hithű életet élt. Megérkeznek Márton roma zenész barátai, Antal (Rostás Csaba), Döme (Bihari Zsolt) és Orbán (Király Márk), akiknek ugyanúgy menekülniük kell, mint Ábrahám fiainak. Betoppan egy fura szerzet is, egy jobb időket is látott operadíva, Bella (Masa Anita), aki torz időkben lopásból „él”. Üldözője egy nyilas tiszt, Hámori (Szabó Endre – ex-rockszínház), aki társával, Pállal (Medve Zoltán) idáig követi. Mikor lelőni készül a hölgyet, berobban a kijárat. A bennrekedt színes kis társaságon kezd úrrá lenni a félelem, de még mielőtt kitörne a pánik, János, a színész egy fura ötlettel áll elő: játsszák el „A Láthatatlan Kéz„ című színdarabot. Szerepet osztanak, a pince egy rövid időre a Perzsa király, Ahasvérus udvarává változik, aki épp új királynőt választ: Esztert (Létay Kiss Gabriella)!

Eszter királyné szerepében az Operaház színpadáról jól ismert Létay Kiss Gabriellát láthatjuk, aki napjainkban többek között Puccini Bohéméletéből Mimi, a Turandotból Liu, és a Pillangókisasszony címszerepében is sikereket arat a zenés színpadokon.

A hír szerzője: OGH

 

www.alathatatlankez.hu

You may also like...