Izrael nagy pillanatai Szekszárdon

A Bécsi Zsidó Múzeum magyarországi vándorkiállítása új helyszínre érkezik, hogy bemutasson egy apró darabot annak az embernek az életéből, aki szemével végignézhetjük Izrael nemzetté válásának minden mozzanatát.

November 24-ig látható az egykori szekszárdi zsinagógában David Rubinger 60 év – 60 kép című kiállítása. A mester ott volt a zsidó állam hőskorának minden jelentős eseményénél. Kameráján keresztül méterekről figyelhetjük a Függetlenségi háborút és az azt megelőző eseményeket. Jeruzsálem visszafoglalását, Moshe Dayant vagy akár II. János Pál pápát.

David Rubinger a XX. század egyik legjelentősebbnek tartott sajtófotósa – Robert Capa mellett. 1924-ben született Bécsben, az Anschluss elől Plasztinába emigrált; első professzionális munkáját 1947-ben, a Palesztina felosztását ünneplő zsidó fiatalokról készítette. Legismertebb az 1967-es, hatnapos háborúban készült Ejtőernyősök a siratófalnál című fotója. Rubinger munkásságával egyedülálló archívumot hozott létre a zsidó állam történelméről.

A fotóriporter, akit Simon Peresz, Izrael elnöke a nemzetté válás fotográfusának nevezett, 1977-ben megkapta a legmagasabb állami elismerést, az Izrael Díjat hazájában.

 

You may also like...