Kik ezek a fiatalok? – interjú a Sheket zenekarral

Velcsev Dejanov KostaHazánkban sok fiatalokból álló zenekar van akik minden kudarc ellenére, rendületlenül menetelnek a zenei pálya rögös útján. De nem sok huszonévesekből álló banda játszik klezmert úgy, hogy az ember egy órára elveszti az eszét, olyan produkciót adnak elő. A Sheket zenekar mindezt szinte egyszerű lazasággal de aranytálcán kínálja nekünk. Velcsev Dejanov Kostaval beszélgettem.

1., Hogyan alakult a zenekar? Mióta ismeritek egymást?
Zenekarunk 2007 januárjában alakult. Nagy lelkesedéssel készültek a srácok – Zsolti/klarinét, Jani/hegedű, Máté/harsona, Geri/zongora, Pisti/ütőhangszerek – egy iskolai „Ki mit tud?”- ra, ugyanis mindannyian a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolába jártak akkortájt. A nagy sikeren felbuzdulva folytatták a zenélést és bekerült a zenekarba még Zsú/basszusgitár, Kata/ének, Kosta/gitár. Emellett két szép szál legény – Tamás és Balázs – színesíti táncával produkciónkat. Tulajdonképpen régóta ismerjük egymást, egyrészt az iskola révén, másrészt legtöbbünk hódmezővásárhelyi lakos.

2., Te, hogyan kategorizálnád a zenét amit játszotok?
Felállásunk tükrözi igen sajátos zenei stílusunkat. Különböző népek népzenéit olvasztjuk össze és ötvözzük más, népszerűbb zenei fúziókkal. Főként magyar népzenei és klezmerzenei elemeket használunk fel zenénkben. Ezeket az autentikus hangzástól kicsit elrugaszkodva, az ütő és elektronikus hangszerek bevonásával (dob, gitár, basszusgitár) próbáljuk átformálni. Ezzel az egyedi hangzással leginkább a világzenei kategóriába soroljuk stílusunkat. A hamarosan megjelenő első lemezen is sok stilisztikai próbálkozásnak ad helyet a csapat.

 

3., Hogyan „születik” nálatok egy dal? Kinek mi a feladata?

A saját számok megírásáért klarinétosunk, Zsolti felel, de sokszor mindenki részt vesz a munkában és belehelyezi saját, önállóan kitalált szólamát az adott számba. Akadt már példa arra is, hogy régebben megírt dalokat újra megvizsgáltunk, majd kicsit átalakítottunk, hogy még tökéletesebb legyen. Persze sokszor csak megérkezünk a próbaterembe, behangolunk, majd ráhangolódunk egymásra egy kis jammeléssel és megszületik egy új számkezdemény, de akár egy teljes dal is.

4., Jövőbeli tervek?

Januárban kevesebb koncertet szerveztünk, mivel készülünk első nagylemezünkre, melyet PANKKK-os pályázati forrásból sikerült finanszíroznunk. A szegedi Ifjúsági Házzal közreműködve a lemez és vele együtt a lemezbemutató koncertek március elejére várhatóak. Természetesen a februári hónap sem marad üresjárat, igyekszünk a stúdiómunkák mellett minél többfelé örömet szerezni muzsikánkkal. Legközelebb január 30-án lehet minket látni a Sirályban 21.00-tól!

Ráhel
JewBox.hu

 

 

You may also like...