Film-Emlékezet

Megkezdődött a HDKE négy napos ingyenes filmvetítés-sorozata, melyben a holnapi ENSZ holokauszt emléknapnak és a mártíroknak tartanak emlékezetet. Eddig soha nem látott holokauszt játék-, és dokumentumfilmeket mutatnak be napi két vetítéssel a Páva utcai zsinagógában. A filmhét két kiemelt eseményei: A holokauszt színei című finn film világpremierje. A teljes program itt is megtalálható.

Rax Rinnekangas A holokauszt színei című új alkotása, amelyet a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon egyszerre mutatnak be a világon számos helyszínen, az antiszemitizmus kevésbé ismert okait vizsgálja, azt, hogy miként született meg az árja faj felsőbbrendűségét hirdető eszme Európában a 19. században, és hogyan vált a fajelmélet az antiszemitizmus központi elemévé a náci ideológiában.

2010. január 26. (kedd)
15:30 Gravitáció (magyar rövidf., 1981) Holokauszt Emlékközpont
  Három hiányzó oldal

(szín., magyar dokumentumf., 2007) Holokauszt Emlékközpont

  Memory of K.Z. (Fotóterápia) (szín., magyar rövidf., 2007) Holokauszt Emlékközpont
18:00 A varsói gettófelkelés krónikája Marek Edelman szemével (lengyel dokumentumf., 1994) Holokauszt Emlékközpont
2010. január 27. (szerda)
18:00 Elfajzott művészet (szín.-ff., svéd dokumentumf., 1989) (DD)Holokauszt Emlékközpont
2010. január 28. (csütörtök)
15:30 A látogatás (magyar dokumentumf., 1983) Holokauszt Emlékközpont
  Türelem

(szín., magyar kisjátékf., 2007) Holokauszt Emlékközpont

18:00 Ádám feltámadása Ádám feltámadása DVD  (szín.-ff., német-am.-izr. filmdráma, 2008) (DD)Holokauszt Emlékközpont
2010. január 29. (péntek)
15:30 Agapé (szín., magyar dokumentumf., 2009) Holokauszt Emlékközpont
  Meséld el…

(ff., magyar kisjátékf., 2007) (12) Holokauszt Emlékközpont

  Üvegház

(szín., mb., am. filmdráma, 1972) Holokauszt Emlékközpont

18:00 Elfelejtett szállítmányok: Észtország (cseh dokumentumf., 2008) Holokauszt Emlékközpont
2010. január 30. (szombat)
18:00 Po-lin. Emlékmorzsák (szín., német-lengyel dokumentumf., 2008) Holokauszt Emlékközpont

Több országban megemlékezéseket tartanak a héten az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadítá- sának 65. évfordulója alkalmából. A holokauszt szimbólumává vált a láger, ahol csaknem 440 ezer magyarországi zsidót öltek meg a II. világháború végén.

Az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a holokauszt emléknapon

A náci népirtást túlélő emberek történetének megőrzésére szólított fel a közelgő holokauszt-emléknap alkalmából pénteken az ENSZ főtitkára.

Az auschwitzi náci haláltábor felszabadulásának (1945. január 27.) 65. évfordulójához kapcsolódó nyilatkozatában Ban Ki Mun rámutat: számtalan ember szenvedett a nemzetiszocialisták által létesített gettókban és megsemmisítő táborokban, s közülük sokan mégis életben maradtak. Ők fontos üzenetet hordoznak számunkra: ez pedig nem más, mint az emberi szellem túlélésének diadala. Ők az élő tanúsága annak, hogy a zsarnokság, bárhol üsse is fel a fejét, nem diadalmaskodhat.

Auschwitz-Birkenauban és a többi táborban emberek – zsidók, romák, fogyatékosok, politikai ellenfelek – millióit gyilkolták meg a nácik – emlékeztetett a világszervezet főtitkára. A táborok borzalmait túlélő embereknek fontos szerepük van abban, hogy a holokausztból fakadó tanulságokat a jövendő nemzedékek is megismerjék.

A túlélők nem maradnak örökké közöttünk, ám annak az öröksége, hogy túlélték a holokausztot, fenn kell hogy maradjon. Történetüket meg kell őriznünk, emlékhelyekkel, felvilágosítással és főként arra irányuló erőfeszítéseinkkel, hogy elejét vegyük a népirtásnak és más súlyos bűncselekményeknek. Az ENSZ mély elkötelezettséget érez eme feladatok iránt – hangoztatta a holokauszt emléknapja alkalmából kiadott nyilatkozatában Ban Ki Mun főtitkár.

MTI/JMPoint 

You may also like...