Mahler városai

Az idei év egyik klasszikus zenei csemegéjeként július 2-án a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar ad koncertet a Müpában Christoph Eschenbach vezényletével.

Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából egy nemzetközi összefogás keretében a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, a Cseh Filharmónia, a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és a Művészetek Palotája együttműködésében „Mahler városaiban”, Budapesten, Prágában és Hamburgban hallhatja a közönség a neves zeneszerző műveit. A három város mindegyike fontos állomást jelentett Mahler életében, aki három éven keresztül volt a budapesti Operaház igazgatója, ahol – többek között – a július 2-i koncerten is felcsendülő I. szimfóniájának ősbemutatóját is vezényelte. Hamburgban a Hamburgi Városi Színház zenekarának első karmestere volt, míg Prágában VII. szimfóniájának nagysikerű ősbemutatóját vezényelte.
Hazánk és a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál között 2006 óta szoros az együttműködés: 2007-ben Magyarország volt a fesztivál díszvendége, a fesztivál zenekara pedig ugyanabban az évben Budapesten és Győrött adta elő Joseph Haydn A teremtés oratóriumát, Christopher Hogwood vezényletével.
2008-ban és 2009-ben számos fiatal magyar művész szerepelt a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál zenekarában és énekkarában, és 2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar is visszatérő vendége volt annak a rendezvénynek, ahol jövőre rangos eseményekkel, és magyar művészek közreműködésével emlékeznek meg a Liszt-évről.
 
Idén, július 2-án a Müpában elhangzik majd Mahler: I. szimfóniája, Mozart: C-dúr szimfóniája, és a koncert külön érdekessége, hogy az Erkel-év tiszteletére a fesztivál zenekara Erkel: Hunyadi László nyitányát is megszólaltatja.
 
Mahler városai: Hamburg – Prága – Budapest
2010. július 2. 19.30
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Km.: Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar
Vez.: Christoph Eschenbach
Erkel: Hunyadi László – nyitány
Mozart: C-dúr szimfónia, K. 338
Mahler: I., D-dúr „A titán” szimfónia

 

You may also like...