Mit jelent zsidónak lenni?

„Ezt a könyvet nem azért írtam, mert tudom a választ a címben szereplő kérdésre. Számtalan szülőnek jelent problémát, hogy a zsidóságról beszélgessen a gyerekével, mivel Ő maga is tele van megválaszolatlan kérdésekkel a témát illetően.”

„Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a legtöbb családban több vallási kultúra is jelen van. A gyerekek kérdései a hitről, Istenről és vallásról szintén nem könnyítik meg a szülő feladatát. Könyvemmel alkalmat szeretnék teremteni arra, hogy a család tagjai: nagyszülők, szülők, nevelőszülők és gyerekek, zsidók és nem zsidók, hívő és nem hívő emberek őszintén és szabadon beszélgessenek egymással a zsidóságról, tabuk, elvárások, és előre megfogalmazott helyes válaszok nélkül.”

Verő Bán Linda vagyok, a Hillel Alapítvány munkatársa. Több éve foglalkozom kisgyermekes családok informális oktatásával a zsidóságról. Munkám során nagy hiányát láttam egy olyan könyvsorozatnak, amely szülőknek és gyerekeknek egyaránt segít megismerkedni a zsidó hagyományokkal. Eleinte csak a Frankel Zsinagóga közösségéhez tartozó családok oktatásával foglalkoztam, de a Zsidongó könyvsorozat elkészítésével sikerült elérnem egy lényegesen tágabb kört, akik érdeklődnek a zsidó hagyományok iránt.

A könyveket itt találod

Zsidongó könyvsorozat elsősorban kisgyermekes családoknak készül, akik szeretnék gyermekükkel megismertetni a zsidó hétköznapok és ünnepek hagyományait.

Az ünnepi Zsidongó könyvek bemutatják az adott ünnep történelmi hátterét és a hozzá fűzödő szokásokat.
Ezután a témát feldolgozó versek, dalok, feladatok játékok és mesék segítségével a gyerekek könnyedén és játékosan ismerkednek meg az ünnepi hagyományokkal.
 
A Zsidongó könyvek olvasását színes és vidám illusztrációk teszik rendkívül élvezetessé minden korosztály számára.

Részletek a könyvből:

You may also like...