Utcafesztivál a zsidónegyedben

Kertész Fesztivál: falunap és utcafesztivál a belvárosban. Budapesti szemmel elég vad és merész vállalkozásba fogott egy elkötelezett csapat: a Kertész utca Dob és Király utca közötti kultikus, nyugis, hangulatos szakaszán csinálják a fesztivált divatbemutatóval, játékokkal, zenével, civilekkel, bevonva az összes környékbeli, szóba jöhető kocsmát és más egységeket.

A VII. kerületi Kertész utca Király és Dob utca közötti szakaszának lakói és boltosai utcabált szerveznek. A rendezvény célja az utcaszakasz mozgalmas mindennapjainak megünneplése – ezúttal parkoló és gyorsuló autók nélkül. Belső Erzsébetváros elsősorban a romkocsmák révén szerzett magának nevet az elmúlt évtizedben, a helyi kisiparosok, kávézók és kis művészeti boltok szimbiózisa azonban továbbra is legalább olyan fontos összetevője a helyi életnek, mint a méltán világhírű vendéglátóipari komplexumok. Kiváló példa a lokális együttműködésre a Kertész utca Király és Dob utca közötti szakasza, ahol hagyományos kisipari egységek (transzformátoros, nyomda, motoros bolt, parókakészítő), kávézók és kisvendéglők (M. étterem, Gyuri bácsi grill, Hummus bár, Szimpla, B-terv, SMS) és művészeti boltok (Kultúrbarlang, nüansz, Kreativo) élnek együtt nagy egyetértésben. Ezen az utcaszakaszon az üzlettulajdonosok nem egymás konkurensei, hanem egymás törzsvendégei.Az Erzsébetváros Önkormányzata által támogatott, főként helyi erőből szervezett fesztivál valójában egy kivonulás, az utca elfoglalása. Az akcióban részt vesz a helyi üzletek kb. 80%-a, a lakók és a visszatérő vendégek
. Reggel tíztől este tízig a teljes utcahosszon (a Dob és a Király utca sarka között) közösségi programok, performanszok és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat: a szinte kötelező aszfaltrajzolás mellett déli aerobic, körtánc, 7-bográcsos főzőverseny, bicikliszerelés, ékszerfűzés, kenyérsütés, erkélykoncert, spontánszínház, extrém divatshow, filmvetítés, helyi kimittud és stand-up comedy lesz a program része – a teljesség igénye nélkül. Tovább színesíti a programot, hogy a sajnálatos módon tavaszra áttolt Főzde Fesztivál kínálatából három magyar kézműves sör megtalálható lesz az utcában.

A hagyományos utcabálok kedvelői számára álljon itt egy lista a fesztiválon fellépő zenekarokból:

Grabanc, Nemes András, Tóth Viktor duó, Apey, Bácsi Gyurka banda, Balogh Mari és Rózsa Gyuri, Granny’s Heartattack, Vadvirágok, Oláh Dezső, Freddie Schulze, Zoltan Gluck és még sokan mások.

Aki korán érkezik, táncolhat és kenyeret gyúrhat, kora délután megkóstolhatja a főzőverseny eredményeit, 5 órakor nyerhet a tombolán, 7 órától divatbemutatót nézhet, 8 órától az Agitátorok című filmet láthatja – és egész nap környezettudatos repohárral sétálgathat a különböző helyszínek között.

Szeptember 25., szombat, 10-22 óra, Kertész utca, Budapest

You may also like...