Romok közé zuhant és meghalt az agg sztárrégész

A kórházban elhunyt Ehud Netzer neves izraeli régész, a bibliai Heródes király sírjának feltárója. A régész néhány napja egy ókori palota ásatása közben lezuhant egy magas helyről, és súlyos sérüléseket szenvedett.

A 76 éves Netzer Herodiumban, egy Jeruzsálem és Betlehem közötti ciszjordániai régészeti ásatási helyszínen zuhant le egy meglazult korlát miatt.

„Tragikus halála veszteség családja, a zsidó örökség kutatói, a tudomány és a régészet számára” – fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közleményében.

Ehud Netzer 2007-ben került a címlapokra, amikor állítása szerint egy kétezer éves rejtélyt megoldva rábukkant Nagy Heródes júdeai király sírjának helyére. Heródes volt az az uralkodó, aki Máté evangéliuma szerint elrendelte a betlehemi gyermekgyilkosságot, mivel féltette trónját az akkor születő Jézustól.

Netzer 30 éven át kereste Heródes sírját a Herodium nevű sivatagi erődítményben, míg végül rábukkant egy koporsóra, mely állítása szerint a Kr.e. 37-től Kr.e. 4-ig uralkodó júdeai királyé volt. Egy évvel később megtalálta Heródes feleségének és menyének sírját, a közelmúltban pedig részt vett a király pazar, négyszáz férőhelyes magánszínházának feltárásában is

You may also like...