Izraeli zászlót tűznének a holdra

Yonatan Winetraub és Kfir Damari két résztvevője egy projektnek és büszkén újságolják terveiket: „azon dolgozunk, hogy eljussunk a Holdra.”  A fiatal izraeli tudósok egy húsz millió dolláros Google versenyen vesznek részt. Céljuk egy mini holdjáró robot létrehozása, illetve a nevezéshez szükséges 100.000 dollár összegyűjtse..

A két huszonéves fiatal tudós: Winetraub az Israel Aerospace Industriesnél (IAI) dolgozik, mint műhold-mérnök, és szakterülete a nano-műholdak, Damari pedig előadó az Izraeli Ügyviteli Főiskolán és kommunikációs-rendszer mérnök.

Google Lunar X projekt: Holdra fel, amatőr űrkutatók!

Azért kezdtek el együtt dolgozni az elmúlt években, hogy egy olyan járművet építsenek, amely képes eljutni a Holdra és ezzel nem mellékesen húsz millió dollárt nyerhetnek. Az ötlet a Google Lunar X versenye miatt pattant ki fejükből, amelyen a résztvevőknek egy olyan járművet kell elkészíteniük, amely képes felszállni, eljutni a Holdra és onnan képeket visszaküldeni a Földre.

Összesen húsz csapat vállalkozott a nagy terv megvalósítására, az első, aki sikerrel jár, bezsebelheti a díjat. A második csapat öt millió dollárt kap, négy milliót pedig félretettek egyéb rész-célok teljesítőinek, mint például éjszakai működés, öt kilométernél nagyobb távolság megtétele a Holdon, víz felfedezése vagy az Apolló leszállóhelyének közelében való landolás.

Winetraub, Damari és egy harmadik barátjuk, Yariv az első izraeli résztvevő csapat. A nevezési díj százezer dollár, ennek összegyűjtésén munkálkodnak jelenleg. A projektet 2012 végéig kell teljesíteniük.

Elsőként tűznék ki az izraeli zászlót a Holdra

Winetraub elmondása szerint a tervük az, hogy egy 5 kg súlyú műholdat fognak fellőni, amely méretében egy kólásdobozhoz hasonló. Ez fog landolni a Holdon, majd onnan képeket küld vissza a Földre. A robot egy izraeli zászlót is magával visz: „a bukás szóba sem jöhet. A tervünk egyszerű és hisszük, hogy sikerül a világon a harmadik országnak lenni, amely egy zászlót tűz ki a Holdra.”

A két fiatal több tudóssal és kormányzati képviselővel is folytatott már tárgyalásokat pénzügyi vagy tudományos támogatás megszerzése ügyében. Az Izraeli Űrügynökség vezetője, Itzik Ben vezérőrnagy támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Danny Grossman alezredes, aki korábban az izraeli légierő pilótája volt, szintén így döntött. „Amerika embert vitt a holdra és amerikai generációk képzelőerejét gyújtotta fel. Ez a kezdeményezés remélhetőleg az izraeli és az egész világon élő zsidó emberek generációit is inspirálni fogja.”

Ha mégsem ők lennének az elsők, akkor sem lesznek elkeseredve. Damari szerint a kilövésre mindenképpen sor fog kerülni: „még ha most veszítünk is, nálunk hamarabb senkinek sem fog sikerülni egy izraeli zászlót a Holdra vinnie.”

 

atv.hu / jpost.com

You may also like...