1500 éves templomot tártak fel Izraelben

Izraeli régészek mutattak be egy a júdeai hegyek között frissen feltárt templomot, amelynek szokatlanul jó állapotban fennmaradt a mozaik padlózata. A templom alatt egy korábbi zsidó település romjai valamint egy Makkabeus felkelés korában készített alagúthálózat is megtalálható – állítják a régészek.

A bizánci templom, amelynek a feltárásán lázasan dolgoztak az elmúlt két hónapban, délnyugatra található Jeruzsálemtől és csak egy hétig lesz látható, mielőtt a régészek, az állagmegóvás miatt visszaterítik rá az eredeti földréteget.

A kis keresztény templom az ötödik és hetedik század között lehetett aktív, mondta el az Izraeli Régészeti Hivatal (IRH) vezetője, Amir Ganor. A régész szerint a padlózat az Izraelben feltárt mozaikok egyik leggyönyörűbb darabja, amely köszönhető részben a hozzáértő kivitelezésnek másrészt a remek állagnak, ahogy fennmaradt.

A régészek még decemberben kezdet el kutatni a Hirbet Madras nevű helyszínen, miután az IRH felfedezte, hogy műkincs tolvajok jelentek meg egy lakatlan domb oldalában álló romos területen, egy izraeli kibbuc közelében. Az első vizsgálatok során az archeológusok arra gyanakodtak, hogy az épület egy zsinagóga lehetett, de a további ásatások megállapították, hogy az épület keresztény templom volt, mivel több olyan kőre bukkantak, amelyre kereszt volt vésve. A templom azonban egy másik épület tetejére lett felhúzva, amely egy még korábbi, mintegy 500 évvel idősebb, római időkből származó zsidó település romjain épült fel a régészek szerint. A régészek ezt azzal támasztották alá, hogy az épület alatt olyan alagúthálózatot fedeztek fel, amelyet a 2. századi zsidó függetlenségi háború során használhattak a rómaiak ellen.

A templomból egy lépcsősor is vezet egy apró barlanghoz, amelyet temetkezéshez használtak. A tudósok szerint a hely majdnem akkora jelentőséggel bírhat, mint az ószövetségi próféta, Zakariás sírja Jeruzsálemben.

Ganor szerint azonban a templom egyelőre zárva marad, amíg sikerül összegyűjteni a pénzt ahhoz, hogy turistalátványosságként megnyissák. Izraelben nagyon magas arányban maradtak fenn régészeti csodák, kezdve a történelem előtti és ókori zsidó épületektől a római, arab és keresztény emlékekig.

AP

You may also like...