Avishai Cohen lemezbemutató koncert a MŰPÁban

Február 28-án jelenik meg Avishai Cohen, a karizmatikus bőgős, basszusgitáros / szerző / énekes és zenekarvezető új albuma. Az 1970. április 20-án Izraelben született jazz-művész különleges, eklektikus stílusával nemzetközi tekintéllyé nőtte ki magát, akinek közönsége különböző generációkból tevődik össze. Szerzeményeiben arab, andalúz, zsidó dallamok gyakran keverednek, mégis közelebb áll a jazz műfajához.

2003-ban a pop-soul művész Alicia Keys-szel csinált közös stúdiófelvételt; szerepelt a London Philharmonic Orchestra, az Israel Philharmonic Orchestra és a The Boston Pops Symphony koncertjein, és a közelmúltban az Eilat Red Sea Festival kijelölt művészeti vezetője volt. Az egyik legnívósabb amerikai jazz-zenei magazin, a Down Beat „a globális méretek jazz vizionáriusának” titulálta, a Bass Player magazin pedig a “a 20. század 100 legnagyobb hatást gyakoroló basszusgitárosai” közé sorolta Cohent! 2009-ben 11. studióalbumával, az Aurora-val debutált a Blue Note-nál, mely lemez összesen 27 országban jelent meg, és egy 2 éves világkörüli turné kapcsolódott hozzá. Az Aurora turnén összeállt a végleges “színpadi család”: Karen Malka énekes, Amos Hoffman lantművész / gitáros, Itamar Doari az ütösöknél és Shai Maestro zongorista. A csapat együtt már bejárta az egész világot mindenütt tapsviharral övezett sikert aratva.

A Seven Seas album ennek a több száz koncertnek a gyümölcse. Trioként (a Continou-ban és a Gently Disturbed-ben) tett hosszú művészi felfedező munka után, Avishai Cohen visszatért ahhoz a koncepcióhoz a színpadon, melyben a Malka vokálja és Hoffman úd-ja adta melódiák (akik már a Continou-ban is szerepeltek) ugyanolyan fontosak mint Itamar Doari és Shai Maestro játéka. Seven Seas-ben keveredik mindaz a zenei felfedezés, amit Cohen a korai ‘90-es évektől tett, amikor még Chick Corea szárnyai alatt tört be a New Yorki szcénába.

A művész minden eddigieket felülmúlóan ambiciózus, szövevényes és kicsiszolt művészi kompozícióval állt elő, anélkül, hogy nélkülöznie kellett volna a rá jellemző energikusságot, szenvedélyességet és érzelmességet. Csak meg kell hallgatni a Two Roses szövevényes hangzásvilágát és megértjük miről van szó…

Avishai Cohen a közönség nagy örömére hamarosan hazánkban is fellép lemezturnéjának keretében: március 12-én a Művészetek Palotájában csodálhatjuk meg játékát.

 

www.mymusic.hu

You may also like...