Víz, a konfliktus forrása

Mi lesz, ha az ivóvíz drágább lesz, mint az arany? Megtörténhet-e globálisan az, amely jelenleg a Jordán folyó és vízgyűjtőjének területén folyik?

Víz, a konfliktus forrása – kerekasztal beszélgetés az IKI-ben
Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet (IKI)
Időpont: 2011 április 13. 18.00-20.00

Indul a Zöld Izrael programsorozat! A JMPoint Alapítvány és az Izraeli Kulturális Intézet közös projektjének nyitó programja izgalmas témát fog körüljárni: az izraeli-palesztin illetve az izraeli-arab konfliktus mögött húzódó édesvíz-hiány problémáját. A térség vízhiánya előrevetíti azokat a pesszimista jóslatokat, amely szerint a 21. század legnagyobb kihívása a tiszta víz megszerzése lesz. Egy német szakértőcsoport szerint 2050-től regionális, 2080-tól pedig akár globális háborúk törhetnek ki a vízkészletek megszerzéséért.

Mi lesz, ha az ivóvíz drágább lesz, mint az arany? Megtörténhet-e globálisan az, amely jelenleg a Jordán folyó és vízgyűjtőjének területén folyik? Létezik-e megoldás, működnek-e ezek.

Ezekre a kérdésekre próbálnak válaszolni meghívott vendégeink: Grünhut Zoltán politológus, az MTA segédmunkatársa és a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Ungvári Gábor a Corvinus Egyetem oktatója és REKK kutatómunkatársa, Selján Péter és Ligetvári Krisztina.

A beszélgetést Vadász Éva újságíró vezeti.

You may also like...