Moses Hess: Róma és Jeruzsálem

A Múlt és Jövő Kiadó bemutatja új könyvét: Moses Hess: Róma és Jeruzsálem! A bemutatón Heller Ágnes, filozófus, Haraszti György, történész és Kőbányai János, a kiadó igazgatója beszélgetnek.

Noha a cionizmus születését Theodor Herzl nevéhez és „A zsidó állam” című művéhez kapcsolják, az eszme első nagyszabású elméleti alapvetését Moses Hess „Róma és Jeruzsálem” című művének köszönhetjük. Az 1862-ben megjelent munka az európai nemzeti mozgalmak kibontakozása és sikere nyomán – a címben a Róma szó/fogalom az újraegyesülő Itáliára utal – a zsidó népben szunnyadó hasonló igényeket és törekvéseket, lehetőségeket foglalta össze, hogy majd azokat cselekedetre válthassák.
Mára Moses Hess művének kiadása és tanulmányozása gazdagabbá lett mindazzal a történelmi tapasztalattal, amely felgyülemlett papírra vetésétől a zsidó állam megvalósulásáig, majd utána a mai napig vívott elfogadtatásáig – mindennapjainkat is fontos állomásnak tudva és érzékelve e folyamatban.

Giszkalay János úttörő fordítását Haraszti György magyar vonatkozásokra is kitekintő tanulmánya igazítja a mai tudományos szintre. Heller Ágnes előszava Moses Hess filozófiai gyökereit tárja fel.

Előszót írta: Heller Ágnes
Összeállított és az utószót írta: Haraszti György

Az esemény alkalmából a könyv 20%-os kedvezménnyel vásárolható meg a Vince Könyvesboltban! (3800Ft helyett csak 3000Ft)

április 21. · 17:00 – 20:00
Izraeli Kulturális Intézet – Vince Könyvesbolt (Budapest Paulay Ede utca 1.)

 

You may also like...