Yale Strom és Elizabeth Schwartz Budapesten

Yale Strom és Elisabeth Schwartz augusztus 28-án, 7-kor „Off Zsidó Fesztivál” koncertet ad a Frankel Zsinagógában – a koncertet másnap vetítés követi a Kino Moziban.
A filmvetítés után pedig a klezmerzene és a zenészek barátait és rajongóit szeretettel várjuk az Apa Cuka
kávéházba, ahol az örömzenélés folytatódik… (VIII. Horánszky u. 5.).

Szeretettel várnak / várják a rendezők: Pécsi-Pollner Katalin, Surányi Vera és Verő Tamás

Yale Strom a klezmer zene gyökereit kutatva indult el Amerikából Közép-Kelet-Európába, ahol zsidó és roma közösségekben gyűjtötte a dallamokat és énekeket. Kezdetben csak zenével foglalkozott, majd fotózni és filmezni kezdett. Pályája sokoldalú: klezmer együttesekkel lép fel, fotóalbumai, CD-i jelennek meg, könyvet írt a klezmer zene történetéről. Saját, egyfajta „új zsidó zenét” játszik, amelyben a haszid klezmer zene éppúgy fellelhető, mint cigány, klasszikus jazz, balkáni és szefárd zenei motívumok. Társával, Elizabeth Schwartz-cal megzenésíti a régen elfeledett jiddis költészet gyöngyszemeit. Szenvedélyesen kutatja az élő / túlélő zsidó kultúra megjelenési formáit, eközben számos filmet rendez, néhányat az Örökmozgó Filmmúzeum már bemutatott korábban, a Zsidó Nyári Fesztivál rendezvényein. Az utolsó klezmer (1994) a rendező találkozását örökíti meg a legendás hírű,
krakkói klezmer-zenésszel, Leopold Kozlowskival. A L’Chaim Sztálin (2002) forgatásához Strom felszállt a hét napig száguldó transz-szibériai expresszre, hogy megismerkedjen a Sztálin által létesített „Zsidó Autonóm Terület” túlélő honfoglalóival, és az ott élő fiatalokkal. A Klezmer on the Fish Street (2002), különös jelenségre hívja fel a figyelmet, a „virtuális zsidó jelenlét”-re, Krakkó egykori zsidó negyedében, Kazimierczben. Az egy ember Munkácsról (A Man from Munkács, 2005) című filmben Strom kamerájával elkíséri Jávori Ferencet (Fegyát), a Budapester Klezmer Band vezetőjét szülővárosába, Munkácsra. Strom előadói turnéi során rendszeresen lép fel Elizabeth Schwartz-cal, aki héber, jiddis és ladino nyelveken énekel. Elisabeth Schwartz az első lemezét 1981-ben adta ki (Garden of Yidn), több filmet Yale-lel közösen készítettek (L’Chaim Sztálin, Klezmer ont he Fish Street, Keresztúton – Zsidó élet Kelet- Európában). Ez utóbbiban a kelet-európai zsidóság helyzetét vizsgálták közvetlenül a rendszerváltás után.

***

Yale Strom és Elizabeth Schwartz augusztus 29-én találkozik a KINO mozi közönségével,
ahol három filmjüket vetítjük eredeti nyelven, angol felirattal:

2011. augusztus 29. 17.00
A vetítés előtt Yale Strom, Elizabeth Schwartz élő zenei előadása

Az utolsó klezmer (The Last Klezmer)

rendezte: Yale Strom, amerikai dokumentumfilm 103 perc, 1994
A rendező Krakkóban kereste fel a legendás hírű klezmerzenészt, Leopold Kozlowskit. A holokauszt-túlélő
elbeszélésében megelevenedi a múlt, melyhez a klezmer zene („Kelet-Európa zsidó dixilendje”) teremt
utánozhatatlan hangulatot.

2011. augusztus 29. 19.00

A vetítés előtt Yale Strom, Elizabeth Schwartz élő zenei előadása, a vetítés után beszélgetés az alkotókkal a kelet-európai zsidó identitásról, a rendszerváltás után bekövetkezett változásokról.

Keresztúton – Zsidó élet Kelet-Európában (At the Crossroads – Jewish Life in Eastern Europe Today)
rendezte¨Yale Strom, amerikai dokumentumfilm, 60 perc Miként hatott a peresztrojka a zsidó közösségek életére Lengyelországban, Magyarországon, Csehszlovákiában a berlini fal leomlása után. Yale Strom, hegedűvel a kezében beszélget zsidókkal és nem zsidókkal arról, vajon mit is jelent zsidónak lenni az „Új Kelet-Európában”.

Egy nagy nap az Eldridge utcában (A Great Day on Eldridge Street)
rendezte: Yale Strom, amerikai dokumentumfilm 30 perc, 2007
2007 október 12-én több mint száz jiddis énekes gyűlt össze a New Yorki Eldridge zsinagóga lépcsőin. Az eseményt a világ legismertebb klezmerzenészeinek felvonulása tette emlékezetessé a Lower East Side utcáin. A felvonulást élő jiddis koncert kísérte, a film nem csak a csodálatos hétvégének az eseményeit rögzítette, hanem a jiddis és klezmer zene feltámadásának népszerű ünnepét is.

hegedű: Yale Strom, ének: Elizabeth Schwartz, tangóharmonika: Lou Fanucchi

You may also like...