Vallásos soft rock Amerikából

Egyre népszerűbb a zsidó fiatalokból álló The Groggers együttes. A vallásos punkzenét játszó amerikai csapat muzsikáját még azok is kedvelik, akik távol állnak az Ószövetség világától.

Furcsa, ám érthető nevet választott magának az amerikai The Groggers együttes. A grogger magyarul kereplőt jelent, és a purim (a zsidó farsang) ünnepén előszeretettel pörgetik a hívek, így fokozva ezzel a hangulatot. A vicces névvel az együttes vallási tartalmat igyekszik adni a zajkeltésnek – ez egyébként így van eddigi számaikban is.

A The Groggers tavaly alakult New York-ban, és első videoklipjükben a válás ellentmondásos témáját járta körül. Az ihletet egyébként az adta, hogy az együttes egyik tagja éveken át dolgozott egy zsidó ügyvédi irodánál, ahol számtalan esetben üvöltöztek vele válófélben levő férfiak és nők. Ő természetesen igyekezett nekik jó tanácsokat adni, ám karrierje hirtelen megszakadt, amikor főnökei rájöttek, hogy nincs jogászi végzettsége…
 
Az első sikert a válásnak köszönhetik (Get)

Természetesen nem mindent lehet komolyan venni, amit az együttes egyetemista tagjai mondanak, mindenesetre a Get azonnal nagy sikert hozott a fiúknak. Azóta több daluk is felkerült a netre, első lemezük pedig a napokban jelenik meg. A családi problémákról, szeretethiányról, önzésről, vagy éppenséggel az ideális nőről írt számaik kemény hangszerelésűek, és általában van bennük valamilyen vicces, meglepő csavar. Az egyik például egy politikailag másként gondolkodó lányról szól, aki kritizálja Izrael államot, ám a főszereplő feleségül akarja venni, és ezt az ötletét próbálja „eladni” a szüleinek. Csak a dal végén derül ki, hogy a lány nem muszlim, hanem zsidó.

A Nirvana és a Tóra

Nemcsak ez a dal akaszthatja fel sok vallásos ember szemöldökét. Egy másik számuk, a Mitzvah Night (Micva éjszaka) Istennek arról az élvezetes parancsáról szól, miszerint a házastársaknak bizonyos időközönként – különösen péntek esténként – kötelező házaséletet élni. A post-emo, indie-punk hangzású zene célcsoportja minden bizonnyal a fiatal, vallásos zsidó hátterű közönség, ám sokan már csak viccből is lájkolják a The Groggerst. Ami miatt a dalaikat már nemcsak a Jew-Tube-on, hanem a sokkal népszerűbb YouTube-on is egyre többen lájkolják. A kipában (kis, kerek fejfedő) és ciciszben (imaszíjak) zenélő együttes tagjai egyébként ortodox zsidóknak vallják magukat, igaz, mint megjegyezték, „kicsit kigúnyoljuk a saját vallásunkat és a bűneinket, de reméljük, az emberek értékelni fogják az őszinteségünket”.

Célcsoport: vallásos, zsidó fiatalok (Ideal Woman)

Az együttest saját bevallásuk szerint a Green Day és a Nirvana zenéje is inspirálta, ám ragaszkodnak ahhoz, hogy a Tóra által megkövetelt módon éljenek. Erre persze voltak már korábban is próbálkozások. Elsősorban a táncra, mulatságra mindig kész lubavicsi mozgalomból kerültek ki olyan ortodox zsidó fiatalok, akik alig követhető ritmusban adtak elő szent szövegeket. Sokan talán emlékeznek arra is, hogy néhány korábbi Sziget fesztiválon a zsidó sátornál termetes rabbik elképesztő szinti-futamokkal és hangterjedelemmel segítették kijózanodáshoz a velük együtt már-már transzban rave-elő, pogózó fiatalokat.

M. O.
www.mindennapi.hu

 

You may also like...