Kevesebb pénzből is sikeres volt a 14. Zsidó Nyári Fesztivál

Bár az előző évhez képest kevesebb pénzből rendezték meg a budapesti Nyári Zsidó Fesztivált, a szervezők szerint sikeres volt a kilenc napos, több tízezer magyar és külföldi vendéget vonzó eseménysorozat.
Vadas Vera, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: költségvetésük 82 millió forint volt, ez 16 százalékkal kevesebb, mint az előző évi. Az összeg 49 százalékát jegybevételből, 28 százalékát állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig önerőből finanszírozták. Hozzátette: a fesztivál ideje alatt a fővárosi szállodák kiemelt telítettséggel működtek, különösen érvényes volt ez a VII. kerületi szállodákra.

Az igazgató kiemelte, hogy a hétfőn zárult fesztivált kilenc helyszínen rendezték meg, az ötven produkcióban számos új fellépő gazdagította a programot. A záróakkord a Budapest Klezmer Band és a Vujicsics Együttes közös koncertje volt az európai zsidó kultúra egyik legismertebb rendezvénysorozatán.

A már hagyományos helyszínekhez csatlakozott a Budapesti Zsidó Hitközség közelmúltban európai uniós forrásból felújított Goldmark Terme, ahol a zenés programok mellett olyan kiemelkedő magyar művészekkel találkozhatott a közönség, mint Béres Ilona, Gálvölgyi János vagy Bodrogi Gyula – emlékeztetett Vadas Vera.

Igazi különlegesség volt az Idan Raichel Project koncertje, a Dohány utcai zsinagógában több száz fiatal ovációval ünnepelte a világzene izraeli sztárjait. A klasszikus műfajok kedvelői nagy sztárok és különleges tehetségű fiatal muzsikusok estjei közül egyaránt válogathattak. A New York-i Metropolitan Opera fúvósai mellett Miklósa Erika és David D’Or közös koncertje volt az egyik legnépszerűbb program. A Magyar Televízió és Magyar Rádió jóvoltából a fesztivál három koncertje is látható, hallható lesz azok számára, akik nem jutottak el az előadásokra.

A Rumbach utcai zsinagógában kiemelt érdeklődés kísérte a nemzetközi rangú fiatal magyar és külföldi tehetségek kamarazenei és dzsessz estjeit. A külföldi vendégek számára a Gozsdu-udvarbeli vasárnapi kézműves, könyv- és kirakodóvásár is igazi attrakciót jelentett – fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

MTI

You may also like...