Izrael 63 éves történetét bemutató tárlat nyílt Zalaegerszegen

Izrael földje címmel nyílt kiállítás a Béke-Shalom Magyar Izraeli Baráti Társaság szervezésében Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központban csütörtökön.

A csaknem 70 fotót Izraelben élő fotósok pályázati anyagaiból válogatták össze. Izrael hivatalosan 63 évvel ezelőtt alakult meg, a kiállítás célja, hogy a legkisebb településektől kezdve a nagyobb városokig bemutassa Izrael földjét és áttekintést nyújtson az ott élő emberek életéről – fogalmazott Matyéka István, a Béke-Shalom Baráti Társaság elnöke. A fotók között megtalálhatók a majdnem 100 esztendővel ezelőtt készült, régi földutakat, kétkezi munkát ábrázoló felvételek, de mellettük ott láthatók a modern felhőkarcolókat, a sivatagból pálmás-ligetes oázissá varázsolt települések képei is.
    
A fotók színezése, technikája nagyon jól mutatja, hogy alakult ki Izrael, hogy éltek-élnek ezen a földön az emberek; a történelmi, kulturális értékeket ábrázoló képek mellett ott vannak a mindennapi életet bemutató alkotások is. „A történelem kerekében 63 év csak egy porszem, de ezeken a fotókon keresztül a fiatalok is láthatják, hogy ez alatt az idő alatt mennyi mindent el tudtak érni az emberek akár a tudományos fejlesztés, akár a kultúra területén vagy a társadalmi életben” – fejtette ki Matyéka István.
   
A kiállítás anyaga a tanulók számára olyan pluszinformációt rejthet, amely kiegészítheti a 20. századdal kapcsolatos tudásukat – emelte ki Balaicz Zoltán alpolgármester. Hozzáfűzte; a zalaegerszegi önkormányzat hosszú idő óta jó kapcsolatot ápol a helyi zsidó közösséggel és a Béke-Shalom Baráti Társasággal. Szeptemberben számos közös kulturális programra kerül sor és idén jelenik meg az önkormányzat támogatásával a baráti társaság két évtizedes történetét bemutató évkönyv is.
    
Az Izrael földje című kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.

 

MTI

You may also like...